Deze bijzondere dieren zijn onlangs ontdekt in het Mekong-gebied

Een knapperd is het niet, de bladneus-vleermuis uit Noord-Vietnam. De functie van zijn lelijke neus maakt veel goed: deze helpt hem bij het lokaliseren van de echo zodat hij nergens tegenop vliegt. De bladneus-vleermuis, of de Hunchbat of Vietnam zoals de onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds hem noemen, is één van de 367 plant- en diersoorten die het WNF de afgelopen twee jaar in het Mekonggebied in Zuidoost-Azië heeft ontdekt.

Een bladneus-vleermuis. Beeld VU Dinh Thong/Institute of Ecology and Biological Resources in Hanoi
Een bladneus-vleermuis.Beeld VU Dinh Thong/Institute of Ecology and Biological Resources in Hanoi

Dat maakte het Wereld Natuur Fonds in het rapport Mysterious Mekong bekend. 'Bij de lokale bevolking waren de verschillende diersoorten al langere tijd bekend, maar de wetenschappers ontdekten de soorten pas later', stelt manager van het Mekongproject van het WNF, Dr. Thomas Gray.

Dit komt doordat een aantal van de landen in het Mekonggebied, zoals Birma, lange tijd gesloten waren voor buitenlandse onderzoekers. Nu kunnen de wetenschappers wel goed onderzoek doen in de landen. Met succes: sinds de start van het onderzoek tien jaar geleden zijn er al 2000 nieuwe dier- en plantsoorten ontdekt. Gray denkt dat er zoveel verschillende soorten in het gebied kunnen leven, omdat het een diverse woonomgeving biedt.

Een vliegende eekhoorn. Beeld  Daosavanh Sanamxay
Een vliegende eekhoorn.Beeld Daosavanh Sanamxay

Cambodjaanse Kleermakersvogel
De opvallendste ontdekkingen in het rapport zijn een vis die zich voortplant met zijn mond, een jaagspin zonder ogen en een kikker die wel vijftien meter ver kan springen dankzij de vliezen tussen zijn poten.

Gray is zelf het enthousiastst over de Cambodjaanse Kleermakersvogel (Cambodian Tailorbird). 'We ontdekten het vogeltje in de hoofdstad Phnom Penh. De vogel leefde daar al heel lang, maar we hadden hem gewoon over het hoofd gezien. Wetenschappers zoeken normaal in bosrijke gebieden naar vogeltjes, het is opvallend dat deze midden in de stad leeft.'

In de stad deden de onderzoekers die meewerkten aan het rapport van het WNF meer ontdekkingen: op een lokale markt in Laos voor vlees van wilde dierenvonden ze een vliegende eekhoorn.

Het WNF keurt de handel in wilde diersoorten af. Volgens Gray moeten de regeringen van de landen aan de Mekongrivier aandacht gaan besteden aan dit probleem, en aan de ontwikkeling van het natuurgebied in de Mekongregio. 'Mensen moeten inzien hoe fantastisch dit gebied is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden