Deze acht speeches maakten de meeste indruk op de Democratische conventie

Hillary Clinton is de Democratische presidentskandidaat, de leden van de 'Bernie or Bust'-beweging zijn teleurgesteld naar huis gekeerd en zo'n 100 duizend ballonnen zijn kapot geprikt: de Democratische conventie is officieel voorbij. We blikken nog één keer terug op de meest indrukwekkende speeches.

Stan Putman
Running mate Tim Kaine en presidentskandidaat Hillary Clinton aan het einde van de Democratische conventie. Beeld afp
Running mate Tim Kaine en presidentskandidaat Hillary Clinton aan het einde van de Democratische conventie.Beeld afp

De Democratische Conventie in Philadelphia begon maandag rommelig met het protest van Bernie Sanders-aanhangers tegen de Democratische Partij en Hillary Clinton. Wanneer Clintons naam viel, was geregeld boegeroep te horen in de conventiehal. Comédienne en actrice Sarah Silverman, in de voorverkiezingen groot Sanders-pleitbezorger, sprak de 'Bernie or Bust'-Democraten in de zaal vermanend toe. 'You're being ridiculous', zei ze. Ze moesten zich nu verenigen achter Clinton, aldus de actrice.

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

De indrukwekkendste toespraak van de week vond al op de eerste dag plaats en werd gegeven door Michelle Obama. In haar speech ging Obama enerzijds tekeer tegen Donald Trump en wist ze anderzijds aan te duiden hoe bijzonder het is dat Hillary Clinton de eerste vrouwelijke presidentskandidaat is. 'Een absolute homerun. Punt', 'Een meesterlijk optreden', 'De beste speech uit Hillary's carrière', zijn een aantal van de reacties uit Amerikaanse media op de speech die de Volkskrant op een rijtje zette.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Waar normaal gesproken de feitjes over de verschillende staten ('Kentucky, trotse thuisstaat van 's werelds beste whisky') de roll call van kleur moeten voorzien, waren het nu de Sanders-broers die de conventie wisten te ontroeren bij het voorlezen van de stemverdeling. Namens Democrats Abroad, een organisatie die Democraten in het buitenland vertegenwoordigt, mocht Bernie Sanders' broer Larry Sanders de verdeling voorlezen. Hij woont immers in Engeland. Sanders zei dat hun 'jonggestorven ouders hielden van de New Deal van Franklin Roosevelt en erg trots zouden zijn dat Bernard die visie vernieuwt.'

Een ander mooi moment tijdens de roll call kwam van Jerry Emmett uit Arizona. Zes jaar oud was de Democrate toen in 1920 het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd in de Verenigde Staten. Nu hoopt de 102-jarige Emmett dat in november de eerste Madam President verkozen wordt. In haar huis in Arizona heeft ze een speciale kamer voor haar Clinton-parafernalia en op de conventie mocht ze tijdens de roll call voor haar staat de stemmen voor 'de toekomstige president van de Verenigde Staten' voorlezen.

Jerry Emmett Beeld ap
Jerry EmmettBeeld ap

De derde conventiedag was er om de harten van de Republikeinen te winnen, leest u in deze interessante analyse van onze correspondent Michael Persson. Uit het stuk: 'Miljardair Michael Bloomberg gebruikte zijn eigen onpartijdigheid (hij was eerst Democraat, werd toen Republikein, is nu niets) en verleden als zakenman om andere hogeropgeleide onafhankelijken en klassieke kapitalistische Republikeinen naar Clinton te lokken. 'Ik begrijp de aantrekkingskracht van een zakenman. Maar Donald Trumps zakenplan voor Amerika is een ramp in wording.''

Barack Obama, eveneens op dag drie en eveneens op jacht naar teleurgestelde Republikeinen, gaf een optimistische toespraak, aldus onze correspondent. Hij zette tegenover de angstbeelden en het doemdenken van Trump ('Dit is niet het Amerika dat ik ken') een verhaal van 'dappere hoop', van Amerikanen die zich niet laten kennen, van een Amerika dat nog steeds fantastisch is. 'De Amerikaanse droom is iets dat geen muur ooit kan omvatten', zei Obama, doelend op de aantrekkingskracht van het land. Een Republikeinse speechwriter uit de jaren tachtig twitterde in een reactie: 'Haal een paar alinea's uit de toespraak en Ronald Reagan had hem kunnen uitspreken.'

null Beeld afp
Beeld afp

De laatste conventiedag was de dag van Hillary Clinton, maar de toespraak die donderdag meer indruk maakte was die van Khizr Khan, de vader van een in Irak omgekomen islamitische kapitein. 'Kijk naar de graven van de dappere patriotten die stierven toen ze Amerika verdedigden', sprak Khan Donald Trump toe vanaf de conventie. 'Je ziet alle religies, man en vrouw, elke etniciteit. Jij hebt niks of niemand hoeven offeren', aldus Khan. Inmiddels heeft de Republikein gereageerd. 'Ik vind dat ik veel offers heb gebracht. Ik werk heel, heel hard. Ik heb duizenden, duizenden banen gecreëerd, tienduizenden banen...', sprak Trump tegen een interviewer van ABC. Lees hier meer over Trumps reactie.

null Beeld epa
Beeld epa

'Het is met nederigheid, vastbeslotenheid en grenzeloos vertrouwen in de Amerikaanse belofte dat ik uw nominatie accepteer om president te worden van de Verenigde Staten', aldus Hillary Clinton aan het einde van de laatste conventiedag in Philadelphia. Hiermee sloot Clinton de voorverkiezingen af en werd ze officieel de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de VS. In haar toespraak erkende ze de angsten van veel Trump-stemmers voor terrorisme, maar stelde ze ook dat Trump niet de persoon is om oplossingen te bieden: 'Van Bagdad tot Kaboel, van Nice tot Parijs en Brussel, van San Bernardino tot Orlando hebben we te maken met dezelfde vijanden die moeten worden verslagen. Geen wonder dat mensen nerveus worden en gerustgesteld willen worden - door stabiel leiderschap.' De kandidate stelt Trump niet te vertrouwen achter de atoomknop.

Wat we elders lazen, zagen en hoorden

Hillary's eerste honderd dagen als First Lady

Vanity Fair dook deze week uit haar archieven het artikel 'A Hundred Days of Hillary' op. In het artikel uit 1993 gaat journaliste Margaret Calson op zoek naar de persoon achter de Clintons en komt tot de conclusie dat geen enkele First Lady in haar eerste honderd dagen in het Witte Huis zo veel voor elkaar heeft gekregen als Hillary Clinton. Met bewondering haalt Calson oud-klasgenoten van Clinton aan: '[they] dreamt that Hillary would go from being president of the student government to president of the United States. Instead, she became the wife of the man who would become president.' Wellicht blijken Clintons medestudenten dit jaar toch nog gelijk te krijgen.

null Beeld Vanity Fair
Beeld Vanity Fair

Bill & de ballonnen

'Zeventien foto's van Bill Clinton die speelt met ballonnen die je moet zien voor je sterft', luidt de kop van een Buzzfeed artikel over de 42ste president van de VS die zijn geluk niet opkan als de conventiezaal overspoeld wordt met ballonnen. Verwacht geen doorwrochte analyse van de Amerikaanse economie, maar vrolijkstemmend is deze fotoserie wel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden