Deurwaarders naar rechter om verlies inkomsten door overheidsbeleid

Voor de tweede maal slepen gerechtsdeurwaarders het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor de rechter. Onderwerp van het geschil is een aanbestedingsprocedure die voor veel deurwaarders leidt tot verlies van inkomsten.

Een deurwaarder in Tilburg. Beeld null
Een deurwaarder in Tilburg.

Er rust geen zegen op het voornemen van het kabinet om de inzet van deurwaarders te stroomlijnen. In 2012 startte een onderzoek naar 'een rijksbrede clustering van incassowerkzaamheden via het CJIB'.

Iemand die verschillende betalingsachterstanden bij de overheid heeft, krijgt nu nog met verschillende deurwaarders te maken. Voor zowel de overheid als de burger is dit een dure aangelegenheid. Daarom besloot het kabinet in 2012 dat elk huishouden met maximaal één deurwaarder te maken krijgt, gecoördineerd door het CJIB. Dat is, zo legde staatssecretaris van jusititie Klaas Dijkhoff in juli van dit jaar uit, duidelijker voor de burger en goedkoper. Het betekent ook dat de overheid veel minder deurwaarders hoeft in te huren. En dat leidt tot ophef bij de beroepsgroep, want de overheidsinstanties zijn met tienduizenden opdrachten per jaar een grote opdrachtgever.

Het merendeel van de 160 deurwaarderskantoren vreest dat zij straks niet meer ingeschakeld worden. Daarom vechten de deurwaarders de nieuwe aanbestedingsprocedure steeds weer aan. De eerste aanbestedingsprocedure trok het CJIB in 2014 in onder dreiging van rechtszaken. De tweede aanbestedingsprocedure kwam wel voor de rechter, waarbij het CJIB in het ongelijk werd gesteld. In juli van dit jaar startte het CJIB daarom met poging drie. En ook die procedure leidt tot een zaak, zo laat de rechtbank Den Haag weten.

Kleine kantoren

Het ministerie van Justitie verwijst voor een toelichting op het conflict naar de deurwaarderskantoren die naar de rechter zijn gestapt. Volgens het grootste deurwaarderskantoor van Nederland, GGN, zijn kleine deurwaarderskantoren ontevreden omdat grote kantoren bij de aanbesteding bevoordeeld zouden worden. Elk deurwaarderskantoor mag naar een beperkt aantal opdracht meedingen. Grote kantoren hebben vaak een aantal dochterbedrijven, die afzonderlijk kunnen meedingen naar de opdracht. In de praktijk kunnen grote kantoren daardoor in meer regio's de aanbesteding winnen dan hun kleinere concurrenten, vrezen de kleine kantoren.

De Nederlandse Belangenvereniging voor Gerechtsdeurwaarders voert op 22 december een kort geding tegen het CJIB, maar weigert elk commentaar in verband met de lopende procedure.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden