'Deur opengooien is geen topjournalistiek'

Samen met Jan Louter heb ik in 1999 voor de NOS een documentaire gemaakt over de oorlogsmisdadiger Heinrich Boere, getiteld De Silbertannemoorden. Na een intensieve speurtocht had ik Boere in Duitsland gevonden en na diverse gesprekken hem bereid gevonden mee te werken aan een documentaire.

Naar aanleiding van deze documentaire hebben advocaten in Duitsland het initiatief genomen hem alsnog voor het gerecht te dagen. Ik heb daarbij de advocaat Wolfgang Heiermann terzijde gestaan.

Samen met mijn collega Peter Gerritsen ben ik naar Duitsland gereisd om hem inzage in belangrijke stukken te geven: 'Wir möchten Ihnen nochmals danken, dass Sie uns mit dem Hinweis auf die Razzia auf diese wichtige Spur gebracht haben.'

De journalisten Jelle Visser en Jan Ponsen van EenVandaag hebben in 2009 de kamer van Boere opengegooid en gevraagd 'of hij geen spijt van zijn daden had'. Boere heeft hen daarop voor het gerecht gedaagd.

Ik was er al door anderen op gewezen dat ze de veroordeling van Boere claimden in uitzendingen van De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. In de uitzending van EenVandaag van donderdag 9 februari heb ik zelf geconstateerd dat de commentaarstem zegt dat Boere 'vastzit door toedoen van de EenVandaag-journalisten'. Er werden beelden getoond van Boere die met zijn hondjes wandelt uit onze documentaire, zonder verwijzing naar de bron.

Ook Günter Wallraff hebben ze kennelijk de indruk gegeven dat Boere dankzij hun inspanningen is veroordeeld. Hij wilde hen zelfs voordragen voor een hoge Duitse onderscheiding. Een journalistieke eremedaille komt hun zeker niet toe. Onderzoeksjournalistiek is wel wat anders dan een deur in een bejaardentehuis opengooien en maar wat roepen.

Rob van Olm, Rotterdam

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden