Deur op kier voor bijdrage vredesmacht Libanon

DEN HAAG (ANP) - Nederland is bereid in geval van nood bij te dragen aan een internationale vredesmacht in Libanon. Maar op dit moment ziet het er naar uit dat er voldoende landen te vinden zijn die willen bijdragen aan een dergelijke vredesoperatie.

Dat zei minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken vrijdag na afloop van het kabinetsberaad. Het kabinet is een warm voorstander van een VN-resolutie voor een staakt het vuren als dat een ,,duurzaam'' politiek akkoord tussen de strijdende partijen tot gevolg heeft, aldus de bewindsman.

Klemmend conflict

Bot probeert een bijdrage te leveren aan een oplossing voor het klemmende conflict. Hij heeft de afgelopen dagen telefonisch contact gehad met zijn collega's in Syrië, Israël en met de voorzitter van de Europese Unie Finland. Deze vrijdag spreekt hij met zijn Libanese collega Fawzi Salloukh.

Nederland is voorstander van een stevige internationale vredesmacht van 10.000 man, naast een Libanese troepenmacht van zo'n 15.000 man in het buffergebied in Libanon met Israël. Bot zegt er begrip voor te hebben dat Israël niet akkoord wil gaan met uitsluitend een Libanese militaire presentie in het gebied. De Israëlische regering vreest dat dan Hezbollah ruimte krijgt om zich te hergroeperen en opnieuw te bewapenen.

Nederland heeft vanwege zijn grote bemoeienis in Afghanistan op dit moment geen behoefte om voorop te lopen bij deelname aan de internationale troepenmacht. Er is ook nog geen beroep op ons gedaan, aldus Bot. Hij zegt de indruk te hebben dat andere Europese landen, maar ook staten in Zuid-Amerika en Azië bereid zijn voldoende militairen te leveren. ,,Maar de deur staat op een kier. Als de nood aan de man komt, is er met ons te praten.''

Momenteel zijn er in Libanon nog ongeveer honderd Nederlanders. Dertig van hen bevinden zich in het zuiden van het land, waar een oorlog woedt tussen Hezbollah en Israël. Het gaat alleen om landgenoten die zich bij de Nederlandse ambassade hebben laten registreren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden