Deur gaat open voor buitenlander, mits ambitieus en ondernemend

DEN HAAG - Nog dit jaar kunnen beginnende ondernemers van buiten de Europese Unie een verblijfsvergunning aanvragen om hun bedrijf in Nederland op te zetten. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken maandag bekendgemaakt. Het zogenoemde startup-visum is een van de maatregelen waarmee Kamp 'ambitieuze ondernemers alle ruimte wil geven en belemmeringen wil wegnemen'.


Innovatieve, buitenlandse, startende ondernemers krijgen een visum voor een jaar. In dat jaar moet het bedrijf daadwerkelijk worden opgestart, een bedrijfsplan worden gemaakt en de financiering rondkomen. Na dat jaar kan de starter bij de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, een verblijfsvergunning als zelfstandige aanvragen.


Minister Kamp heeft met zijn startup-visum, een door bijna de hele Tweede Kamer ondersteund initiatief van VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas, vooral kleine, hoogtechnologische, startende bedrijfjes op het oog. 'Nederland wil voor hen 'the place to be' zijn', schrijft Kamp aan de Kamer, 'omdat zij bijdragen aan onze welvaart en concurrentiepositie.'


Met de belofte van simpele toelatingsprocedures en lage drempels wil de bewindsman de startups actief gaan werven. Ook de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn enthousiast.


Met het startup-visum probeert het kabinet onder meer veelbelovende buitenlandse studenten na hun studie in Nederland te houden. Volgens minister Bussemaker van Onderwijs wil 70 procent dat, maar blijft slechts 27 procent. Eerder berekende het kabinet dat als een op de vijf buitenlandse studenten na de studie in Nederland blijft werken, het voordeel voor de economie kan oplopen tot 740 miljoen euro per jaar.


'Ambitieus Ondernemerschap' heet Kamps 'agenda voor startups en groeiers' waar het startup-visum deel van uitmaakt. Kamp wil ook zorgen dat kleine en middelgrote bedrijven die nu nauwelijks aan krediet kunnen komen, toch toegang tot kapitaal hebben. Ook wil de minister een 'ambassadeur voor startups' aanwijzen. Wat die functie van 'special envoy startups' precies gaat behelzen moet Kamp nog bekijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.