Deur dicht voor imam

De komst van een omstreden imam brengt Nederland in een lastig parket. Maar de man verdient geen podium.

De Tweede Kamer wil dat de omstreden imam Mohamed al-Maghraoui geen visum krijgt. De Marokkaanse geestelijke heeft een fatwa uitgevaardigd waarin hij het uithuwelijken van 9-jarige meisjes goedkeurt. Wat kan er tegen zo'n huwelijk zijn, redeneert hij, als Aïsha op die leeftijd bij de Profeet introk?

De Kamer plaatst de regering hiermee voor een lastig dilemma. Er zijn argumenten voor en tegen het toelaten van de imam, die inmiddels bekend staat als de 'pedo-imam'. Een argument voor is de vrijheid van meningsuiting: iemand heeft tot op zeer grote hoogte het recht te zeggen wat hij wil, hoe verwerpelijk zijn opvattingen ook zijn.

Voor een visum pleiten ook tactische overwegingen. Provocatie is de zuurstof van het fundamentalisme. Als Al-Maghraoui wordt geweigerd, zullen radicale moslims dat uitbuiten: zie daar de hypocriete Nederlanders, die zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting, totdat een vrome moslim spreekt. Zo bezien spelen de autoriteiten de fundamentalisten in de kaart als zij Al-Maghraoui weren. Wordt hij toegelaten, dan zal de broodnodige discussie over het fundamentalisme juist worden aangezwengeld, zoals GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi opmerkte.

Maar uiteindelijk moet een simpel tegenargument zwaarder wegen. De vrijheid van meningsuiting houdt op bij het aanzetten tot geweld. Een huwelijk met een 9-jarig meisje is een ernstige vorm van geweld. Wereldwijd worden elk jaar 10 miljoen meisjes onder de 18 jaar uitgehuwelijkt. In dit perspectief zou Nederland de 'pedo-imam' geen podium moeten geven, ook al heeft zo'n maatregel vooral een symbolische betekenis.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden