Detentiecentra overvol door veiligheidsplan Bagdad

Het Amerikaanse plan om Bagdad veiliger te maken heeft ertoe geleid dat twee detentiecentra bij de Iraakse hoofdstad overvol zijn geraakt met nieuwe gevangenen....

ANP

In een gevangenis in Mahmudiya even ten zuiden van Bagdad worden 705 mensen vastgehouden. Het detentiecentrum was oorspronkelijk bedoeld voor hooguit 75 man. Op de luchtmachtbasis Muthanna zitten 272 gevangen opeengepakt in een ruimte bedoeld voor vijftig mensen.

In de Amerikaanse pogingen om het geweld in Irak te stoppen staat Bagdad centraal. Als de hoofdstad eenmaal rustig is, zal de rest van het land vanzelf wel volgen, is de redenering van de VS. Bijna 20.000 extra militairen moeten de rust gaan herstellen in Bagdad.

Buurt na buurt
De stad wordt nu buurt na buurt schoongeveegd. Daarbij arresteren de Amerikanen honderden mensen. Volgens commissielid Maan Zeki Khadum leiden vooral ‘de snelle detentie en zeer langzame vrijlating, vooral van mensen die onschuldig zijn’ tot grote problemen.

Overbevolking is trouwens een probleem waar alle Iraakse gevangenissen mee kampen. Daarnaast wordt het detentiesysteem geregeld geplaagd door rapporten over marteling, mensen die in het geheim worden vastgehouden, mismanagement, slechte leefomstandigheden en corruptie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden