Detective verdacht van omkoping

Ton H. zou ambtenaren hebben betaald voor informatie...

Amsterdam De privédetective Ton H. uit Doetinchem is vrijdag na twee weken in de cel vrijgelaten. Hij wordt nog wel verdacht van omkoping van ambtenaren maar de rechter-commissaris in Utrecht vindt het niet noodzakelijk dat hij gedurende het politieonderzoek nog langer wordt vastgehouden.

Het Openbaar Ministerie geeft nauwelijks informatie over het rijksrechercheonderzoek ‘Knobbelzwaan’. Uit gesprekken met ingewijden blijkt dat justitie meent dat Ton H. een politieambtenaar en een man die werkt voor de Belastingdienst betaalde voor vertrouwelijke informatie.

H. erkent volgens zijn advocaat Peter Reitsma dat hij ‘heel af en toe’ informatie kreeg van de belastingmedewerker. ‘Maar H. heeft er nooit voor betaald en hem ook geen beloning in het vooruitzicht gesteld.’ De politieman zou H. nooit informatie hebben gegeven. De detective, zelf oud-politieambtenaar, kent deze verdachte wel.

Het onderzoek geeft een inkijkje in de schimmige wereld van de handel in persoonsgegevens. Advocaten, verzekeraars en journalisten hebben grote behoefte aan informatie die niet of nauwelijks via openbare bronnen te achterhalen is, zoals strafbladen en financiële gegevens. Die informatie mag niet worden vrijgegeven, op grond van privacywetgeving, maar wordt achterhaald door onder anderen detectives. Vaak gebruiken ze oude contacten bij de politie.

Specialist op dit gebied is Michel Kraay. Hij belde tussen 2000 en 2003 talloze instanties op een doorkiesnummer, bijvoorbeeld namens het ‘hoofdkantoor’, en vroeg zijn ‘collega’s’ iets op te zoeken omdat hij een ‘computerstoring’ had. Achterdocht overwon hij met zijn vlotte babbel en kennis van jargon. Voor een tussenpersoon spoorde hij op deze manier een cruciale getuige op in de zaak- Corine Bolhaar. De moordzaak werd opgelost door misdaadverslaggever Peter R. de Vries. ‘Hij kreeg een prijs; ik werd opgepakt’, zegt Kraay, die zes maanden celstraf kreeg.

Hij is boos dat zijn opdrachtgevers niet zijn aangepakt. Dat zou in de zaak-Knobbelzwaan wel moeten gebeuren. ‘Opdrachtgevers zeggen gewoon dat ze niet weten dat iets illegaals is gebeurd. Ze hebben boter op hun hoofd en moeten vervolgd worden.’

Peter R. de Vries stelt dat hij nooit detectives inschakelt om vertrouwelijke persoonsgegevens te vergaren. Hij gebruikt openbare bronnen en strafdossiers die hij heeft verzameld. Dat zijn naam opduikt in de zaak-Knobbelzwaan, zegt niets. ‘Er zijn een paar e-mails van me gevonden tijdens een huiszoeking bij een privédetective die soms observatiewerk voor me doet. Ik ben niet benaderd door de politie. Dat is een aardige indicatie dat ik er niets mee te maken heb.’

De detective, Sander van Betten, wordt verdacht van heling van informatie. Hij ontkent. Van Betten zegt dat hij zich altijd aan de wet houdt. ‘Soms vraag ik wegens tijdgebrek hulp van anderen. Ik weet niet beter dan dat zij wat rondbellen. Waar ze hun informatie halen, is ook niet relevant. Ik geef nooit opdracht iets uit een politiecomputer te halen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden