Detailhandel wil geld voor beveiliging

Winkeliers willen dat de overheid geld vrijmaakt om de detailhandel te behoeden voor overvallen en winkeldiefstal. H. van der Geest, voorzitter van de projectgroep veiligheid en criminaliteit van PlatformDetailhandel.nl, denkt dat de detailhandel met 200 tot 300 miljoen gulden per jaar uit de brand is....

'Het welzijn van 700 duizend werknemers staat op het spel', zegt Van der Geest deze maand in het blad Regelmaat, het tweemaandelijkse vakblad voor de retail- en vastgoedmarkt. Vorig jaar werden bij overvallen acht winkelmedewerkers gedood. Jaarlijks vinden ruim elfhonderd overvallen plaats, het aantal winkeldiefstallen overschrijdt op jaarbasis de vijf miljoen. De totale schade beloopt volgens Van der Geest anderhalf miljard gulden.

'Het grootwinkelbedrijf kan zich geüniformeerde bewakers veroorloven, maar mag je van kleine detaillisten ook zulke kostbare ingrepen verwachten? Nee natuurlijk, daar is allereerst de overheid voor', vindt Van der Geest.

Het aantal winkelovervallen neemt met sprongen toe. Tegelijk daalt de pakkans - vorig jaar van 50 naar 30 procent. Naast de acht doden die vorig jaar vielen, raakten er onder de achtduizend mensen die bij een overval betrokken waren 345 gewond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden