Designprijs Rotterdam voor Forum Magazine

De Designprijs Rotterdam 2001 is toegekend aan Forum Magazine, het driemaandelijkse tijdschrift dat wordt uitgegeven door het genootschap Architectura & Amicitia....

De makers van Forum kregen de prijs donderdagavond uitgereikt in het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen door Aaron Betsky, de aanstaande directeur van het Nederlands Architectuur Instituut.

Aan de prijs is een geldbedrag van veertigduizend gulden verbonden. Dat prijzengeld wordt besteed aan de eerstvolgende editie van Forum, zo hadden de makers van het tijdschrift al laten weten bij hun inzending. De laatste nummers van Forum verschenen onregelmatig door financiële problemen.

Forum behandelt architectuur in de breedste zin van het woord. Het veertig jaar oude tijdschrift kreeg de prijs voor gehele jaargang van vorig jaar.

De internationale jury onder voorzitterschap van Gert Staal, hoofdredacteur van het vormgevingstijdschrift Items, prees Forum 'als een poging om de kritische distantie die zo kenmerkend is voor het klassieke architectuurtijdschrift te laten varen, en zelf een positie te bepalen'.

De jury liet dit jaar bij de beoordeling vooral meewegen of de producten goed functioneren in hun omgeving. Forum onderscheidde zich daarbij omdat het 'schoonheid lijkt te mijden om er een intelligente ontrafeling van de alledaagse chaos voor in de plaats te stellen', aldus het juryrapport.

De huidige Forum-redactie onder leiding van Herman Verkerk trad in 1998 aan, waarna het blad compleet werd gerestyled. Naast een vaste thematische aanpak kreeg het blad een nieuwe lay out.

Juist de heldere vormgeving en de keuze voor associatieve thema's in Forum nieuwe stijl trokken de aandacht van de jury, die onder de indruk was van 'de wijze waarop vorm en inhoud tot een onscheidbare samenhang zijn gebracht'.

De vormgevers van Forum zijn Jop van Bennekom en Erik Wong. Vorig jaar werd Van Bennekom ook al onderscheiden met de aanmoedigingsprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst voor Re-Magazine, een tijdschrift dat hij in zijn eentje bedenkt en maakt.

Eerdere winnaars van de tweejaarlijkse Designprijs Rotterdam waren in 1999 zijn het warmteoverdrachtstation in Utrecht, ontworpen door NL Architects, en een leestafel met geïntegreerde computerschermen, een ontwerp van de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media, in 1997.

Forum en de overige 47 nominaties zijn tot 20 mei te zien op de expositie Product Placing in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden