Designpannenkoek

Het Nederlandse volk zal uitsterven, rekent Honig ons voor in een persbericht. Haalt de pannenkoek het jaar 2010? 'In het jaar 2010 zal maar liefst 67 procent van de huishoudens bestaan uit 1 of 2 personen', schrijft Honig....

WOUTER KLOOTWIJK

Je hebt om half elf 's ochtends zin in een pannenkoek. Omdat er niemand in je huishouden meer is die je een draai om je oren geeft als je op een ongelegen moment om pannenkoeken jengelt, krijg je altijd je zin. Van jezelf. En van Honig. 'Honig introduceert een variant voor pannenkoeken, de portie pannenkoek, en het nieuwe zit hem in het woord portie.'

Maar het echte nieuws is toch wel dat Honig meent dat een alleenstaande per definitie geestelijk gehandicapt is. Want die wil om half elf 's ochtends een pannenkoek, maakt een teil beslag, bakt twee pannenkoeken en ontdekt pas dan dat hij veel te veel beslag heeft gemaakt. Daarvoor heeft Honig kleine zakjes mix gemaakt.

Voor wie nog ouderwets beslag maakt met goedkope bloem, een ei en wat water, melk of karnemelk lossen we het probleem van het teveel aan beslag op. Doorbakken! We maken een koude pannenkoekentaart, en op zich is dat niet bijzonder (wel lekker), maar we maken hem mooi. Er is gereedschap bij nodig dat misschien te koop is in kookspullenwinkels maar ook zelf gemaakt kan worden.

Een conservenblik van ongewoon grote afmeting. Hoe kom je daaraan? Het goedkoopst is een groot blik gepelde tomaten uit de Marokkaanse of Turkse winkel, waar ook prachtige grote blikken tonijn te koop zijn en enorme blikken sardines, artisjokharten, dolmas (met rijst gevulde druivenbladeren in olie) en olijven. Ook in Chinese supermarkten zijn extra grote blikken te koop met heerlijkheden. Het gaat nu om het blik (ook verkrijgbaar aan de achterdeur van elke eethuis). Dat moet geopend worden met een blikopener die onder de rand van het deksel snijdt zodat een vlijmscherpe rand aan het blik ontstaat. Aan beide zijden moet het deksel er op deze manier afgesneden worden. Blijft over: een blikken koker met scherpe randen.

Bak dunne pannenkoeken, smeer ze in met een dun laagje appelstroop, perenstroop of een andere dikke vruchtenstroop. Stapel de pannenkoeken op elkaar en laat ze afkoelen. Snijd met het blik een perfecte ronde streepjestaart uit de stapel en stuur hem in naar een designwedstrijd.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden