Designers laten zich inspireren door rampen, ziekte en armoe

Een mobiele computerunit waarmee in oorlogstijd gegevens van vermiste kinderen of ouders eenvoudig kunnen worden opgeslagen en vervolgens weer worden opgeroepen....

De eindexamenstudenten aan de Design Academy in Eindhoven richten zich niet meer op het huiselijk ongemak maar proberen het grote leed in de wereld te verzachten. Op Graduation 2000, de presentatie van deze jongste lichting ontwerpers in de Amsterdamse Beurs van Berlage, spelen thema's als oorlog en armoede een belangrijke rol.

Maar ook het kleine menselijke leed wordt niet over het hoofd gezien. Ilphons Sweegers ontwikkelde een nierdialyse-station waarmee patiënten zichzelf in hun vertrouwde omgeving kunnen behandelen. Daarnaast zijn er maar liefst drie innovatieve medicijnverpakkingen te zien. Christel van der Sterren won met haar pictogrammen, kleuren en vormen voor verschillende geneesmiddelen de René Smitsprijs voor 'het meest baanbrekende ontwerp'.

Zelfs spelletjes zijn er niet langer om de tijd te doden maar dienen een hoger doel. Een les over zinloos geweld, een geheugenoefening voor dementerende bejaarden, een woordspel voor (allochtone) kinderen met taalachterstand; zo wordt het nuttige met aangename gecombineerd.

Andere ontwerpers kiezen er juist voor om zich terug te trekken uit de boze buitenwereld. 'Ontvlucht de gekte die wij allen kennen als realiteit', luidt de toelichting van ontwerper Ries Starver bij haar trui met een reusachtige col die tot over een computerscherm kan worden getrokken. Het wollen kussen van Gonnie Constansia dat kan worden uitgetrokken tot behaaglijke slaapzak nodigt uit tot een middagslaapje op de bank met het antwoordapparaat aan en de deurbel uit.

Maar het is niet louter kommer en kwel op Graduation 2000. Af en toe wordt ook een luchtige knipoog naar de tijdgeest gemaakt. Eindelijk kunnen ook de krap behuisden genieten van een ligbad. De Osho is een opblaasbad dat als een ruime slaapzak om het lichaam sluit. En voor de alleenstaanden is er nu een couvert waarmee spelletjes kunnen worden gespeeld.

De luchtigste ontwerpen zijn vaak gemaakt vanuit een persoonlijke interesse. Een designzadel dat van diverse hoezen kan worden voorzien, om dat te verzinnen moet je toch paardenliefhebber zijn.

Meubelontwerp neemt als vanouds een belangrijke plaats in op Graduation 2000. Als het aan de jonge ontwerpers ligt, zitten we in de toekomst voornamelijk laag bij de vloer.

Judith Kant blaast de ouderwetse poef op tot immense proporties. In een handomdraai verandert de poef in in een lage bank of een ligbed. Ook lampen liggen voortaan nonachalant op de grond. De lichtobjecten van Ruben van Boxtel reageren op temperatuur. Het materiaal kleurt donker waar het op de koude grond staat en licht aan de warme bovenkant juist op.

Is deze interesse in de vloer een terugkeer naar de onschuldige kinderwereld? Je zou het wel zeggen na het zien van Play, een serie kleurige zitelementen die zich als legoblokken laten stapelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden