Desi Bouterse wil Ruud Lubbers bij rechter laten horen

Desi Bouterse wil oud-premier Ruud Lubbers en de voormalige justitieministers Winnie Sorgdrager en Ernst Hirsch Ballin onder ede bij de rechter horen. De in ons land veroordeelde Surinaamse president wil 'hun betrokkenheid bij het misbruiken van het strafrecht' tegen hem onderzoeken.

Redactie
Ruud Lubbers. Beeld anp
Ruud Lubbers.Beeld anp

Dat zegt zijn advocaat Inez Weski vanavond in Brandpunt, zo bevestigde ze. Volgens het tv-programma van KRO-NCRV heeft zij daarnaast gisteren aangifte gedaan tegen officier van justitie Evert Harderwijk wegens meineed. In de zaak werd Bouterse in 1999 bij verstek tot elf jaar veroordeeld wegens betrokkenheid bij drugshandel

Centraal staat nu de verklaring van een kroongetuige. Bouterse werd op basis daarvan veroordeeld, maar de getuige heeft de verklaring ingetrokken. De raadsvrouw wil ook de justitie- en politietop uit de jaren negentig als getuigen horen in een civiele procedure.

Desi Bouterse. Beeld ap
Desi Bouterse.Beeld ap

Hoge Raad

Bouterse heeft de afgelopen jaren drie herzieningsverzoeken bij de Hoge Raad ingediend om van zijn veroordeling af te komen. De verzoeken werden steeds afgewezen, de laatste in januari. De Hoge Raad oordeelde toen dat Van L. in de notariële akte waarin hij terugkomt op zijn verklaring, geen reden noemt waarom hij dit doet. Ook andere bezwaren van Weszki werden afgewezen.

Van L. zei indertijd dat Bouterse achter een drugstransport zat in 1997 van 473 kilo cocaïne naar de haven van Stellendam. Hij zou hierover in 1996 en 1997 diverse keren in Paramaribo met Bouterse hebben overlegd, zei hij tegen Justitie.

Van L. getuigde tegen Bouterse maar keerde in 2000, tijdens een verlof, niet terug naar de gevangenis. Voor zijn betrokkenheid bij de cokezaak kreeg hij acht jaar celstraf. In 2002, terwijl hij nog voortvluchtig was, herhaalde hij tijdens een verhoor in België met Rotterdamse officieren van justitie, achter zijn belastende verklaring te blijven. Pas later kwam Van L. op de verklaring terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden