Desalniettemin

Nu dit weer. De Grootste Nederlander Aller Tijden. Het is geen Idols, maar in ieder geval mogen we weer stemmen....

Martin Bril

Niet onomstreden.

Toen ik het hoorde, moest ik erg lachen – werkelijk, schuddenbuikend. Joost Zwagerman, Andrée van Es en Herman Pleij hebben de prins buiten hun lijstje van 200 gehouden, want hij heeft wel eens een scheve schaats gereden. Van een ex-politica van linkse huize kun je zoiets verwachten, van een historicus eigenlijk ook wel, maar van een romanschrijver?

Ongelofelijk.

Ik ben geen overdreven fan van prins Bernhard, maar als iemand dat vreselijke Huis van Oranje enige wereldse allure heeft gegeven is hij het wel. Steekpenningen, buitenechtelijke kinderen, Ferrari's, anjers, zonnebrillen, jagen op groot wild, pink champagne, vliegen, Nederland bevrijden in een jeep en toch Duits praten, ik bedoel, wie doet het na?

Maar goed.

De Grootste Nederlander Aller Tijden doet mij ook denken aan Het Mooiste Nederlandse Woord Aller Tijden, een minder bekende wedstrijd, uitgeschreven door het prachtige blad Onze Taal. Onlangs werd de winnaar bekend.

Desalniettemin.

Eerlijk is eerlijk, er valt wel iets te zeggen voor dit woord. Het rolt lekker. Zo ouderwets als het is, zo ritmisch klinkt het. Als je het een paar keer zegt, desalniettemin, desalniettemin, desalniettemin, dringt zich automatisch de vraag op waarom we het niet meer gebruiken.

Prachtig is het.

Maar foetsie.

De jury van Onze Taal kreeg een paar duizend reacties. Desalniettemin was de duidelijke winnaar: het woord werd maar liefst zestien keer genoemd. Op de tweede plaats, maar op grote afstand, met slechts drie stemmen: fluweel.

Mijn eigen inzending was het woord honnepon. En onder een andere naam liet ik abracadabra meedoen. Mijn kinderen stuurden rollebollen en frituurpan in, mevrouw Bril liet ik abrikoos invullen – al met al een mooi setje woorden, die ik dus nergens terugzag in de einduitslag, zelfs een eervolle vermelding haalden ze niet binnen.

Desalniettemin. Zestien stemmen.

Ik kan me niet aan het idee onttrekken dat ergens één leraar Nederlands zijn vrienden en familie heeft opgeroepen allemaal datzelfde woord in te sturen. Had ik dat nu ook maar gedaan met mijn honnepon, dan hadden we in ieder geval fluweel verslagen.

De Grootste Nederlander Aller Tijden zal ook weer doorgestoken kaart zijn. Al dit soort wedstrijden deugt niet, zelfs als majoor Bosschardt de Grootste Nederlander Aller Tijden wordt, is het doorgestoken kaart. Ik gun het haar wel trouwens, en ik zie al helemaal voor me hoe Joost Zwagerman haar de bijbehorende versierselen zal omdoen.

Toch zal Pim Fortuyn het wel worden, onze eigen Kennedy, zij het zonder weduwe en complottheorieën. Van Pim kun je veel zeggen, maar niet dat hij niet eindelijk een hoofdprijs verdient. Een leven lang onomstreden en gestorven voor het vaderland dat hij wilde redden van de ondergang die thans in volle gang is, de Grootste Nederlander Aller Tijden, het kan niet anders – ik durf er het woord desalniettemin om te verwedden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden