Dertig maanden cel voor Lewis ‘Scooter’ Libby

De gewezen topadviseur van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney, Lewis ‘Scooter’ Libby, is dinsdag veroordeeld tot dertig maanden cel...

ANP

Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Libby werd in maart al schuldig bevonden aan meineed en het hinderen van de rechtsgang.

Libby, die direct hoger beroep aankondigde, stond wegens deze zaken terecht in de nasleep van de affaire rond Valerie Plame. De identiteit van deze CIA-agente werd - door het Witte Huis - gelekt als wraakactie voor uitspraken van haar echtgenote, de diplomaat Joseph Wilson.

Die had in juli 2003 in de krant The New York Times de vloer aangeveegd met de claim van de regering-Bush dat de Iraakse dictator Saddam Hussein uranium had willen kopen van het Afrikaanse Niger om kernwapens te produceren.

Onderzoek gehinderd
Libby heeft volgens de rechtbank het onderzoek naar het lekken van de naam van Plame gehinderd. Voor het daadwerkelijk lekken van de naam - een strafbaar feit in de VS - is niemand aangeklaagd.

Het vermeende Iraakse programma voor de ontwikkeling en productie van massavernietigingswapens was de door Washington aangevoerde reden voor de inval in Irak. Wilson had in opdracht van Washington de Iraakse contacten met Niger onderzocht en had geen enkele concrete aanwijzing gevonden dat er daadwerkelijk iets was verhandeld of dat er tussen Irak en Niger zelfs maar was gesproken over uranium.

President Bush gebruikte de vermeende handel echter wel in zijn jaarlijkse toespraak tot het Congres in januari 2003. De rede was, zo bleek later, de opmaat voor de oorlog tegen Irak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden