'Dertig klanten van dopingarts Fuentes geïdentificeerd'

Het antidopinglaboratorium van Lausanne heeft dertig sporters ontmaskerd die gebruik hebben gemaakt van dopingpraktijken van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. De krant El País meldt dat de namen van twintig wielrenners en tien andere sporters de komende weken openbaar gemaakt zullen worden.

De Spaanse arts Eufemiano Fuentes Beeld anp
De Spaanse arts Eufemiano FuentesBeeld anp

Bijna waren de ruim 200 bloedzakken die de bewijslast vormen in het Spaanse dopingonderzoek, dat bekend is komen te staan als Operación Puerto, vernietigd. Maar de internationale wielrenunie UCI, de Spaanse wielerbond RFEC, wereldantidopingbureau WADA en het Italiaans olympisch comité CONI tekenden in juni met succes beroep aan.

Het laboratorium gebruikte DNA van verdachte sporters om achter de namen te komen die horen bij de bloedmonsters. Met de bekendmaking van de dertig namen hopen de onderzoekers het jarenlange dopingonderzoek definitief te sluiten.

Een van de meest geruchtmakende dopingzaken uit de wielergeschiedenis begon op 23 mei 2006. Op die dag arresteerde de Spaanse politie Liberty Seguros-ploegleider Manolo Saiz en vier anderen, onder wie de Spaanse gynaecoloog Eufemiano Fuentes. In een kliniek van Fuentes werden 211 zakken met bloed en bloedplasma gevonden, duizenden anabole steroïden en machines om bloed te manipuleren en te transfuseren.

Uit de codenamen die de arts voor zijn klanten gebruikte konden veel sporters al geïdentificeerd worden. Zo werd Thomas Dekker 'Clasicómano Luigi' genoemd, omdat hij uitblonk in de wielerklassiekers en trainde bij de Italiaanse sportarts Luigi Cecchini. Alejandro 'Piti' Valverde en Ivan 'Birillo' Basso werden bij de naam van hun honden genoemd. Op de bloedzakken van Jan Ullrich stond 'Jan' of 'Hijo Rudicio', 'zoon van Rudy'. Rudy Pevenage was zijn Belgische vertrouwenspersoon.

Operación Puerto

Maart 2004
Wielrenner Jesús Manzano onthult in de Spaanse krant AS dat bij zijn voormalige ploeg Kelme sprake is van systematische doping. Teamleden, onder wie ploegarts Eufemiano Fuentes, worden ondervraagd.

23 mei 2006
Spaanse politie arresteert ploegleider Manolo Saiz (foto) van wielerteam Liberty Seguros en vier anderen, onder wie Fuentes. Agenten vinden 211 bloed- en plasmazakken in een kliniek van Fuentes.

Juni 2006
De Tour de France begint zonder grote namen als Basso, Ullrich en Hamilton - allemaal klanten van Fuentes. In de daaropvolgende jaren worden nog meer sporters, vooral wielrenners en atleten ontmaskerd. Thomas Dekker is een van hen. Onder meer via de trainingsschema's die bij Fuentes werden gevonden, weten politie en media de codenamen van sporters te herleiden.

April 2013
Rechter Julia Santamaria legt Fuentes een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf op, vanwege het in het gevaar brengen van de algehele gezondheid. Ze gelast de vernietiging van het bewijsmateriaal. Onder meer het wereldantidopingschap en de wielrenunie UCI gaan in beroep.

Juni 2016
Hof in Madrid bepaalt dat bloedzakken beschikbaar komen voor WADA, UCI en andere belanghebbende organisaties in de sport. Fuentes wordt met terugwerkende kracht vrijgesproken: bloed kan niet als medicatie worden beschouwd.

Fuentes begeleidde ook andere sporters, waaronder voetballers en tennissers. Het is nog niet bekend wat het WADA gaat doen als er nieuwe namen opduiken. De verjaringstermijn van het WADA bedraagt tien jaar. Die is dit jaar verstreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden