Dertig keer hogere klimaatbelasting dan kraanwater

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: Spawater.

LOETHE OLTHUIS

In de zomer klokken we miljoenen liters bronwater weg. Spa is het bekendste merk. Spa is natuurlijk mineraalwater uit de Ardennen. Aan 'mineraalwater' worden strengere eisen gesteld dan aan 'bronwater', maar beide moeten voldoen aan het Warenwetbesluit Verpakte Waters, waarin van vijftien stoffen staat wat de maximale of minimale hoeveelheid in het water mag zijn. Voor kraanwater gelden strengere eisen, waardoor mineraalwater niet altijd voldoet aan de drinkwaternorm. Ook voor je gezondheid hoef je geen mineraalwater te drinken: we krijgen via onze voeding voldoende mineralen binnen, zegt het Voedingscentrum.

De milieubelasting van bron- en mineraalwater zit vooral in de verpakking, productie-energiekosten (bottelen e.d.) en het transport. Alle Spaflessen zijn van 100 procent recyclebaar PET, maar dat geldt voor vrijwel alle kunststof bronwater- en frisdrankflessen. Water-PET-flessen worden bijna 100 procent gerecycled, zegt Spa. Was het maar waar. Dat geldt voor grote statiegeldflessen, maar bronwater wordt ook in kleine PET-flesjes zonder statiegeld verkocht. En vooral nu het statiegeld dreigt te worden afgeschaft, vraagt inzamelen voor recycling veel meer discipline van de consument. Spa heeft het gewicht van zijn flessen met ongeveer 50 procent verminderd en is al in 1998 begonnen 25 procent gerecyclede PET te gebruiken: pas de laatste jaren doen andere merken dit. Vanaf 2010 bestaan Spa Reine-flessen bovendien uit 50 procent gerecyclede PET.

Energie. Sinds 1990 is de CO2-uitstoot van de Belgische fabriek met 40 procent gereduceerd. Spa koopt alleen groene elektriciteit en produceert 30 procent van de energie zelf via een warmtekrachtkoppelingsinstallatie. De Ardennen zijn vlakbij: kleine transportafstand. Klinkt goed, maar Nederlandse mineraalwaters als Bar-Le-Duc en Sourcy (Utrechts kraanwater komt uit dezelfde bron) komen van de Utrechtse Heuvelrug.

Is Spa door dit alles nu een duurzaam watertje? Vergeleken met veel concurrenten wel. Maar in vergelijking met Nederlands kraanwater blijft de keuze voor flessenwater dramatisch slecht. Kraanwater is 325 keer goedkoper dan flesjeswater, berekende Milieu Centraal. Een liter flessenwater heeft een 30 (grote statiegeldfles) tot 1.300 keer (glazen wegwerpfles) hogere klimaatbelasting dan een liter kraanwater. Kraanwater is ongelooflijk schoon, hoeft niet verpakt en vervoerd te worden en levert geen afval. Hervul dus lekker flesjes met kraanwater en wees niet verontwaardigd als je op een terrasje een glas kraanwater met koolzuur krijgt in plaats van een flesje 'echt' bronwater: net zo zuiver en véél beter voor het milieu.

Prijs: 1,5 l Spa reine vanaf ca. € 0,50

Verkrijgbaar: supermarkten, (benzine)stations

Oordeel: *

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden