WEBLOG

'Dertig keer de scène. Campert versprak zich niet één keer'

Een grote vernieuwing van de Volkskrant, daar hoort een televisiespotje bij. In samenwerking met reclamebureau KesselsKramer en regisseur René Nuijens maakten we een filmpje waarin onze redacteuren de nieuwe online-mogelijkheden van Volkskrantlezers uitbeelden. Met een belangrijke rol voor enkele bekende columnisten, onder wie Peter Buwalda, die hier zijn ervaringen op opnamedag beschrijft.

Beeld KesselsKramer

Ik hoefde gelukkig pas 's middags, dat scheelt, maar helaas wel op mijn columnschrijfdag, en bovendien ruim vóór de deadline. Stevig aan de bak dus: welkom in televisieland. Ik wist dat ik samen met Remco Campert moest, dus leek het me wel handig om in mijn column op de zaken vooruit te lopen, wat uitmondde in een pastiche op drs. Mallebrootje, het bekende Tweede Kamerlid uit Elst, tevens uitvinder van een gummetje voor deadlines.

Even later zat ik tegenover de echte Remco Campert, dat was wel onwerkelijk, in zo'n crewbus met slappe koffie en een kadetje met kaas. 'Ik heb u nagedaan,' biechtte ik op. 'Zeg maar Remco,' antwoordde hij.

We babbelden wat over de tijd dat hij samen met Jan Mulder CaMu deed. Hij bekende heimwee te hebben naar die periode, en ook naar Mallebrootje. Of hij vertrouwen had in mijn pastiche, weet ik niet.

Toen moest er geacteerd worden. We stonden een paar uur naast elkaar voor een huisdeur, als twee Jehova's, ik was de aanbeller. Om ons erdoor te slepen deed Marieke de Kleine open, een echte actrice, waarna Campert en ik unisono 'hallo' moesten zeggen. Gelukkig had ik de bijrol, want Campert moest doorpakken met een op zichzelf eenvoudig zinnetje waarin een tamelijk gecompliceerde internet-nickname zat verwerkt, ik geloof crazyhenkie74. We hebben de scène wel dertig keer over gedaan, zonder dat Campert zich ook maar één keer versprak. Echt een dichter, die zijn gewend om regels te declameren. Terwijl ik steeds de fout in ging, natuurlijk. Dan zei ik in plaats van 'hallo' per ongeluk 'doei' of 'welterusten' of 'Remco'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden