Dertig jaar oprechter trouw

Anton Korteweg had graag het project voltooid. ‘Maar ik ben iets te optimistisch geweest. Verbouwingen van museums duren nu eenmaal langer dan voorspelt, zo zie je ook bij het Stedelijk en het Rijksmuseum.’..

Peter de Waard

Korteweg stapt in januari 2009 na dertig jaar op bij het Letterkundig Museum – één maand voor zijn 65ste verjaardag. En pas eind 2009 zal het nieuwe museum in Den Haag worden geopend.

Het Letterkundig Museum – aanvankelijk niet meer dan een archief van manuscripten en brieven van vooral Haagse literaire schrijvers (Willem Kloos, Bordewijk, Couperus) – is bijna 55 jaar oud. Het heeft in die lange periode maar twee directeuren gehad – Gerrit Borgers tot 1979 en Anton Korteweg sinds 1979. In 1981 verhuisde het als museum naar de Koninklijke Bibliotheek.

De collectie onderging sindsdien een spectaculaire uitbreiding – van Gorters handgeschreven gedicht Mei en Reves De Avonden tot Voskuils manuscript van Het Bureau. ‘Een vervier- of vervijfvoudiging is het zeker’, aldus Korteweg. ‘We hebben alleen al meer dan één miljoen brieven.’

Onder Kortewegs leiding groeide het museum uit tot de belangrijkste instelling voor het literaire erfgoed, waar ook jaarlijks de PC Hooftprijs wordt uitgereikt. Korteweg nam het initiatief voor de realisatie van een apart kinderboekenmuseum en werd de motor van de huidige nieuwe inrichting.

Inspelend op de canon-gedachte komt er een permanente expositie van de honderd belangrijkste Nederlandse en Vlaamse schrijvers: van Jacob van Maerlant uit 1250 tot de onlangs overleden Jan Wolkers en Hugo Claus. ‘Er is een literaire drempel: geen Leni Saris, maar wel Godfried Bomans en Marten Toonder.’

Daarnaast wordt een portrettengalerij van dode en nog levende schrijvers ingericht.

Volgend jaar zal Korteweg zich concentreren op het schrijven van een studie over het blad Braga dat tussen 1842 en 1844 in Nederland verscheen. ‘Het was een satirisch tijdschrift, maar helemaal op rijm geschreven: ‘Waar werd oprechter trouw, dan tussen man en vrouw. ter wereld ooit gevonden, dan bij honden’,’ geeft hij als voorbeeld.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden