Dertig dagen cel voor beledigen koning Willem-Alexander

Een 44-jarige man uit Kampen is donderdag tot een maand cel veroordeeld voor het beledigen van koning Willem-Alexander. Op zijn Facebookpagina had hij het staatshoofd een moordenaar, verkrachter en dief genoemd.

Koning Willem-Alexander. Beeld anp
Koning Willem-Alexander.Beeld anp

De aanstaande verdwijning van het verbod op majesteitsschennis komt te laat voor de 44-jarige man uit Kampen die de koning vorig jaar op Facebook een moordenaar, verkrachter en dief noemde. Ook plaatste hij een bewerkte foto waarop het leek of de koning samen met prinses Beatrix en PVV-leider Wilders werd geëxecuteerd door beulen van Islamitische Staat (IS). Voor die daden kreeg hij donderdag dertig dagen celstraf, waarvan zestien voorwaardelijk.

De man hoeft niet meer achter de tralies, want hij zat vorig jaar al veertien dagen in voorlopige hechtenis. De politie lichtte hem destijds naar aanleiding van zijn Facebook-uitlatingen van zijn bed vlak voordat Willem-Alexander op kennismakingsbezoek naar Zwolle zou komen. De man, die eerder twaalf jaar cel en tbs kreeg wegens moord op zijn vrouw, werd toen door de rechter-commissaris gezien als een 'potentiële bedreiging voor het Koninklijk Huis'.

Politiek zeer omstreden

De rechtbank voegde daar donderdag aan toe dat hij de koning in zijn 'eer en goede naam' heeft aangetast. 'Het ongefundeerd uitmaken van anderen - wie dan ook - voor moordenaar, verkrachter, onderdrukker en dief (...)kan niet anders dan als beledigend worden opgevat.' De afbeelding van het executietafereel doet bovendien 'in ernstige mate afbreuk aan de waardigheid van het ambt van de Koning'.

De verhoogde strafbaarheid van majesteitsschennis is politiek zeer omstreden. De Kamerfracties D66, PvdA, SP en GroenLinks zijn bezig met een initiatiefwet om de speciale bepaling uit de wet schrappen, evenals die over de strafbare belediging van buitenlandse staatshoofden. Op beide delicten staat nu een strengere straf dan voor het beledigen van een gewone Nederlander. Dat vinden de initiatiefnemers gedateerd, in strijd met de vrijheid van meningsuiting en met de mogelijkheden voor maatschappelijk debat. Het voorstel kan hoogstwaarschijnlijk rekenen op een Kamermeerderheid.

De Kampenaar voerde deze politieke beweging in ter verdediging van zijn uitlatingen, maar daarin gaat het vonnis niet mee. Eerst maar eens zien hoe het afloopt in het parlement, aldus de rechter, die bovendien suggereert dat de Kampenaar ook zonder het speciale verbod veroordeeld had kunnen worden: ook 'gewone Nederlanders' mogen niet zomaar voor moordenaar, verkrachter of dief worden uitgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden