Dertiende maand

VANDAAG vergadert het kabinet over de voorstellen van de ambtelijke commissie-Van Rijn om werk in de publieke sector productiever én aantrekkelijker te maken....

Het onderwijs, de zorg en de politie kampen nu al met structurele tekorten aan personeel. Maar ook andere overheidssectoren krijgen te maken met een combinatie van vergrijzing (de babyboomgeneratie gaat met pensioen) en ontgroening (daling van het aantal geboorten).

Het onderzoek van de commissie-Van Rijn levert een gedifferentieerd beeld op. Laaggeschoolden verdienen meer bij de overheid dan in het bedrijfsleven. Voor hooggeschoolden geldt het omgekeerde. Maar daar staat tegenover dat bij de overheid minder uren wordt gewerkt. De publieke sector biedt meer mogelijkheden tot deeltijdwerk dan de marktsector.

Van Rijn kiest terecht voor een veelzijdige aanpak. Zo moeten overheidsmanagers veel meer doen aan preventie, begeleiding en reïntegratie om arbeidsuitval door ziekte en arbeidsongeschiktheid terug te dringen. Ook in de sfeer van loopbaanbegeleiding en functiedifferentiatie valt nog een wereld te winnen.

Andere zinvolle ideeën van de commissie-Van Rijn zijn verlenging van de werkweek, het langer in dienst houden van ouderen, betaald ouderschapsverlof,24-uurs kinderopvang en beloning naar prestatie in plaats van naar rang of functie.

Minder verstandig is dat de commissie speelt met de gedachte om, gefaseerd, een dertiende maand in te voeren. Dit komt neer op een loonsverhoging van 8 procent. Van Rijn wil de dertiende maand als worst voorhouden aan vakbonden die afspraken willen maken over werkdrukvermindering, preventie van ziekteverzuim en flexibilisering van werktijden en arbeidsvoorwaarden.

Een dertiende maand voor iedereen staat haaks op het principe van maatwerk. Het haalt het idee van beloning naar prestatie of naar zwaarte van de functie meteen weer onderuit. Niet voor niets worden bonussen in het bedrijfsleven veelal gekoppeld aan geleverde prestaties en winstpercentages.

Een dertiende maand is bovendien onverantwoord in het licht van de beperkte budgettaire ruimte. Invoering zou een bom leggen onder de in het regeerakkoord gemaakte afspraken (de Zalm-norm), die bepalen dat extra uitgaven moeten worden gefinancierd uit meevallers aan de uitgavenkant van de rijksbegroting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.