'Dertien onnodige hersenoperaties'

Dertien patiënten hebben in het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede ten onrechte een hersenoperatie ondergaan. Het ziekenhuis heeft dit woensdag bekendgemaakt. De patiënten waren doorverwezen door de neuroloog Ernst Jansen Steur. Het Openbaar Ministerie vervolgt de neuroloog voor 21 strafbare feiten die de dood of ernstig lichamelijk en psychisch leed bij zijn patiënten tot gevolg hadden.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - De neuroloog stelde foute diagnoses en schreef jarenlang zware en verkeerde medicijnen voor. Hij stal ook receptenblokken van collega's om zichzelf te voorzien van slaapmiddelen. Om zijn verslaving te betalen verduisterde hij tevens 88 duizend euro uit de kas voor onderzoek naar neurologische aandoeningen.

Na publicaties in 1998 in de Twentsche CourantTubantia en aangifte door letselschadespecialist Yme Drost in 2005, besloot het Medisch Spectrum Twente onderzoek te doen. Medisch specialisten kregen opdracht alle in gang gezette neurochirurgische ingrepen van 1997 tot 2004 tegen het licht te houden. De studie vergde veel tijd, omdat Jansen Steur een rommeltje had gemaakt van zijn dossiers. Uiteindelijk werden 120 dossiers geselecteerd.

De dertien patiënten ondergingen een hersenbiopsie, waarbij weefsel uit de hersenen wordt genomen. Bij de meesten van hen was dit vanwege een hersentumor, bij drie vanwege dementie op jonge leeftijd en bij één vanwege de gekkekoeienziekte.

Op één na werden ze allemaal geopereerd door dezelfde neurochirurg. Hij is op non-actief gesteld. De operaties varieerden van het wegbranden of wegnemen van weefsel tot het plaatsen van een neurostimulator. Een tweede chirurg verwijderde bij een patiënt hersenweefsel ter grootte van een ei.

Zelfmoord

Zeven van de dertien patiënten zijn overleden. Het staat niet vast dat dit het gevolg is van de ingreep. De overige 107 patiënten van Jansen Steur moesten leren leven met de diagnose parkinson, MS of Alzheimer. Later bleek die beoordeling bij velen verkeerd. Een vrouw pleegde zelfmoord, omdat ze dacht dat ze dement was.

Jansen Steur (73) werd in 2003 ontslagen vanwege zijn medicijnverslaving. Hij zette zijn praktijken voort in Duitsland, totdat hij ook daar werd ontslagen. De oud-neuroloog woont in het buitenland. Hij zou bereid zijn naar Nederland te komen voor de rechtszaak, aldus zijn advocaat tijdens de regiezitting gisteren.

De zitting is verdaagd om de advocaat de tijd te geven het 6.000 pagina's tellende dossier te lezen. De zaak tegen Jansen Steur is de grootste medische rechtszaak in Nederland tot nu toe.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden