Dertien Nederlanders vermist in rampgebied

Het aantal vermiste Nederlanders in het rampgebied in Thailand is maandag door de ANWB bijgesteld van negentien naar dertien. De ANWB stuurt een team van vier hulpverleners naar Bangkok om te proberen gewonde Nederlanders naar Nederland te krijgen....

Een woordvoerder van de ANWB zei dat vanaf maandagmiddag 15.00 uur alleen het ministerie van Buitenlandse Zaken zich richt op informatie over vermiste Nederlanders in het rampgebied. De alarmcentrales doen dat niet meer. De vermissing van deze dertien genoemde personen heeft de ANWB kunnen checken in het rampgebied. De ANWB heeft inmiddels besloten om maandagavond een team van vier hulpverleners naar de Thaise hoofdstad Bangkok te sturen om te proberen gewonde Nederlanders naar Nederland te krijgen.

Ondanks de ramp zijn maandag geen annuleringen binnengekomen van vakantiegangers die met China Airlines naar Bangkok vertrekken. De vlucht CI 066 is een van de weinige vluchten maandag die rechtstreeks vanuit Schiphol naar Bangkok vertrekt. De vliegmaatschappij krijgt weinig vragen binnen van reizigers. 'De meesten zijn goed op de hoogte van de situatie.' Sommige vakantiegangers hebben wel gemengde gevoelens over hun reis naar Thailand. De getroffen gebieden bij Phuket worden zo veel mogelijk vermeden.

Vooral in Thailand en Sri Lanka verblijven veel Nederlandse vakantiegangers. De vermiste Nederlanders waren op vakantie op de zuidelijke Thaise eilanden Phuket en Ko Phi Phi. Zeker 45 Nederlanders zijn daar zondag gewond geraakt door de vloedgolven als gevolg van de zeebeving bij het Indonesische eiland Sumatra. Hun verwondingen variëren van snijwonden tot botbreuken, aldus de ANWB-zegsman.

De reisorganisaties zijn maandag bezig om de Nederlandse toeristen in de door de zeebeving getroffen regio terug te halen. Zo hebben TUI en Thomas Cook een terugvlucht geregeld voor hun reizigers in Sri Lanka vanuit Colombo. Hotelplan en OAD werken daarin samen met Martinair.

Het blijft volgens de reisorganisaties lastig om te inventariseren waar alle vakantiegangers zitten. Volgens het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) hebben nog niet alle touroperators hun klanten kunnen bereiken. Vooral doordat telefonische verbindingen niet goed werken, is het volgens ANVR-directeur R. Engeman moeilijk zicht te krijgen.

TUI, bekend van onder meer Arke, Holland International en Kras, heeft een groot deel van haar reizigers op Sri Lanka naar een centrale plek in de hoofdstad Colombo overgebracht. Volgens een woordvoerder kunnen in ieder geval 103 van de 158 klanten gebruikmaken van de terugvlucht die samen met Thomas Cook via vliegmaatschappij Holland Exel is geregeld. Thomas Cook (Neckermann en Vrij Uit) heeft circa 160 reizigers in Sri Lanka zitten.

TUI heeft inmiddels in alle getroffen gebieden alle klanten kunnen bereiken. Volgens een woordvoerder zijn de in totaal ruim 180 klanten lichamelijk in orde. Mensen zijn wel zwaar aangeslagen en sommigen hebben niet meer om hun lijf dan hun zwembroek. Daarom worden met de vlucht via Exel ook hulpverleners, kleding en dekens meegestuurd.

Volgens een woordvoerster van Thomas Cook is het lastig om klanten te bereiken op de Maldiven en het Thaise Phuket. Vooral als deze enkel een vliegtuigstoel bij de reisorganisatie hebben geboekt. Ook heeft TUI slechts zicht op de zogenoemde seats-only vakantiegangers. 'Deze mensen hebben alleen een vliegtuigstoel bij ons geboekt en gaan dan zelf op stap.'

Reizigers die via De Jong Intra Vakanties in Thailand of Maleisië zitten, kunnen ook gebruik maken van de mogelijkheid om terug te vliegen naar Nederland. De reisorganisatie zal geen speciale charters regelen, maar extra stoelen boeken bij diverse vliegmaatschappijen. De Jong Intra Vakanties heeft ongeveer honderd reizigers in de getroffen gebieden zitten.

Hotelplan heeft circa 170 klanten in Sri Lanka zitten en ruim vijftig op Phuket. 'Van de mensen in Sri Lanka hebben we de indruk dat ze op schrammen en bulten na, in redelijk goede doen zijn. Iedereen is wel vreselijk geschrokken en wil zo snel mogelijk terug naar huis', aldus algemeen directeur W. Wolf van Hotelplan. De reizigers op Phuket heeft de reisorganisatie nog niet allemaal kunnen bereiken.

OAD weet dat de meer dan zestig OAD-reizigers op Phuket in veilig zijn. 'Met nagenoeg iedereen is persoonlijk contact geweest', vertelt commercieel directeur J. ter Haar. Met een groep reizigers op Sri Lanka is nog geen contact geweest, maar de reisorganisatie gaat er vanuit dat ook zij in veiligheid zijn. 'Zij zitten aan de noordkant van Sri Lanka en bovendien in het binnenland.'

Reizigers die op het punt stonden naar Phuket te gaan, heeft OAD afgeraden om te vertrekken. Klanten krijgen de ruimte hun reis om te boeken, uit te stellen of kosteloos te annuleren. OAD beoordeelt woensdag de situatie opnieuw.

Ook Hotelplan stelt dat het voorlopig niet verstandig is om af te reizen naar de getroffen gebieden. 'Er staat enorm veel water, de infrastructuur is slecht en het wordt weer behoorlijk warm. Hierdoor staat de hygiëne onder druk en bestaat het risico op ziektes', aldus Wolf.

TUI stopt vooralsnog met reizen naar Sri Lanka en heeft een voor vrijdag geplande vlucht naar het eiland is geannuleerd. Rondreizen door bijvoorbeeld Thailand kunnen volgens de zegsman veelal wel doorgaan door ze aan te passen met een bezoek aan een ander strand dan op Phuket.

In de nacht van zondag op maandag hebben ongeveer 350 mensen contact opgenomen met de ANWB. Volgens de woordvoerder kwamen de telefoontjes zowel uit Nederland als de getroffen gebieden. Ruim 5000 mensen belden zondag al naar het speciale informatienummer 070-3145151.

De Nederlandse ambassades in Zuid-Azië proberen te achterhalen hoeveel landgenoten de ramp hebben meegemaakt en hoe hun situatie is. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is die taak moeilijk uitvoerbaar omdat veel reizigers niet staan geregistreerd.

Drie Nederlandse jongeren die recent nog in de door vloedgolven getroffen gebieden in Thailand waren, zijn erg geschrokken van de gevolgen van het natuurgeweld. Dat zeiden ze in de vertrekhal van de luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok. De drie, Jan Terkleij (24), Leon Lagerwerf (24) en Arjan Batelaan (25), zijn bezig aan een rondreis van twee maanden in Thailand en Vietnam.

'Je ziet plotseling foto's van delen van het strand waar we twee weken geleden nog lagen en die nu bezaaid liggen met auto's', vertelde Terkleij. Op het moment van de zeebeving zaten de drie in Vietnam. Vooral hun ouders maakten zich ongerust. 'Wij wisten van niets, omdat we in Vietnam geen informatie kregen. Onze ouders wisten veel meer. We werden overspoeld met verontruste sms-jes', zei Terkleij.

Ze trekken vanuit Bangkok door naar Laos. Lagerwerf wilde daarna nog doorreizen naar Maleisië, maar het is de vraag of dat lukt. 'Dat land schijnt ook heel erg zwaar getroffen te zijn.'

Behalve reisorganisaties zijn ook hulporganisaties in actie gekomen na de ramp. Het Nederlandse Rode Kruis stelt 100.000 euro beschikbaar om hulpgoederen als tenten, dekens en watercontainers voor de slachtoffers in Sri Lanka, Indonesië en India te kopen. De Nederlandse regering heeft 2 miljoen euro geschonken aan het Internationale Rode Kruis, als noodhulp voor de getroffen gebieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden