Derk Sauer lieert zich aan magnaat Potanin

Derk Sauer heeft zich verzekerd van een machtige Russische partner: Vladimir Potanin. Potanin heeft een pakket van 35 procent van de aandelen van Sauers Independent Media overgenomen van VNU....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Potanin werd steenrijk toen hij in 1997 het mijnbouwbedrijf Norilsk Nikkel, 's werelds grootste nikkel- en platinaproducent, voor een schijntje overnam van de privatiserende staat.

Hij gold als een van de vrienden van voormalig president Boris Jeltsin, die hem voor zijn steun beloonde met een baantje als vice-premier. Norilsk Nikkel was niet zijn enige buit. Hij was de jongste van de 'zeven bankiers', zakenlieden die onder Jeltsin honderden miljoenen aan staatsbezit verwierven tegen vaak belachelijke prijzen. Potanin bezit banken, olie- en gasbelangen, de Zil-autofabrieken en radiostations.

De huidige Russische president Poetin probeerde aanvankelijk nog wat van de roofridders terug te vorderen. Zo moest Potanin 140 miljoen dollar bijbetalen (hij had 170 miljoen betaald) voor zijn nikkelbelangen, maar deze vordering is nooit doorgezet.

Sauer geeft toe dat zijn nieuwe partner niet op verfijnde wijze aan zijn bezit is gekomen. 'Welke Russische zakenman je ook neemt: ze zijn allemaal nogal omstreden. In de periode van 1992 tot 1997 hebben al die jongens hun fortuin vergaard door die bedrijven feitelijk van de Russische bevolking te pikken.' Wat dat betreft vindt hij zijn nieuwe Russische partner niets nieuws onder de zon: 'Ik zit net een boek te lezen over William Randolph Hearst. Die jongens zijn op dezelfde manier rijk geworden: list en bedrog.'

Sauer vreest niet dat hij last krijgt met Potanins woeste verleden. 'De wilde tijden zijn voorbij. Bovendien is het nu in hun eigen belang om hun zaken netjes te regelen. Al die oligarchen doen daar alles voor.'

Sauer verwacht niet direct met Potanin zelf te maken te krijgen, alleen met de managers van Profmedia. Profmedia bezit stalinistisch klinkende titels als Izvestija (vroeger regeringskrant, nu Ruslands grootste 'kwaliteitskrant'), Komsomolskaya Pravda (voorheen de krant van de jeugdbeweging van de Sovjet-Unie, nu een tabloid Engelse stijl met een miljoenenoplage) en Sovjetsky Sport. Het eerste gezamenlijke project met de nieuwe partner zal zijn een nieuw sporttijdschrift op de markt te brengen.

Sauer wil niet praten over verdere perspectieven van samenwerking met Profmedia, maar Boudewijn Poelman, directeur van Novamedia en mede-aandeelhouder in Independent Media, doet dat wel. 'We hebben er wel over gedacht, maar meer dan dat nog niet. De Russen willen wel.'

Independent heeft nu nog twee groepen aandeelhouders: een groep stichters (onder wie Poelman en Sauer) met 65 procent, en Profmedia met 35 procent. Sauers voormalige zakenpartner Annemarie van Gaal is eruit gestapt. Ook de Russische bank Menatep is uitgestapt.

Sauer is zeer tevreden over de gang van zaken bij zijn bedrijf. De omzet bedroeg twee jaar geleden nog geen 40 miljoen dollar, nu tegen de 100 miljoen. Dit jaar verwacht hij dat omzet en winst 20 procent groeien. Cosmopolitan is nog altijds zijn belangrijkste uitgave, en goed voor tweederde van zijn omzet.

VNU besloot in 2001 alle publieksbladen af te stoten. De tijdschriftendivisie van de uitgever (met daarin titels als Margriet, Libelle en Donald Duck) werd overgenomen door het Finse Sanoma. Het belang in Independent Media was het laatste restje publieksbladen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden