Derk Jan Eppink: Media zijn de grote verliezers na een jaar Trump

Derk Jan Eppink
null Beeld epa
Beeld epa

Duizenden Amerikanen hebben via de sociale media opgeroepen om vandaag 'wanhopig naar de lucht te schreeuwen'. Bij progressief Amerika overheerst een jaar na de verkiezing van Donald Trump diepe frustratie. Democraten en gevestigde media hoopten op zijn snelle afzetting. Hij zit er nog.

Hollywood, hoofdstad van 'Never Trump', is gedeprimeerd en wordt zelf belaagd door #MeToo. Progressief Amerika zal Trump nooit aanvaarden. De afkeer is persoonlijk, psychologisch en cultureel. Er valt veel op te merken aan de stijl van Trump. Maar een harde hork krijgt in de politiek vaak meer voor elkaar dan Mr. Nice Guy.

De strijd van 'het verzet' tegen Trump is weinig effectief. Gevestigde media doen hysterisch over Trump. Oud-president Carter (1924) zei onlangs: 'De media zijn harder voor Trump dan voor enige andere president die ik heb meegemaakt.' Onderzoek geeft Carter gelijk. Volgens het Media Research Center (een conservatief mediacentrum, red.) is bij ABC, CBS en NBC 91 procent van de berichtgeving over Trump negatief. Volgens een Harvard-studie spant CNN de kroon. Bij CNN krijgt men de indruk dat over Trump spoedig de verlossende woorden klinken van Paul Bremer III na de arrestatie van Saddam Hussein in 2003: 'We got him'. Aangezien Nederlandse media vooral CNN volgen, trappen ze in dezelfde val. Intussen vindt tweederde van de Amerikanen dat gevestigde media 'fake news' verspreiden. Een journalistiek dieptepunt.

De hoop op impeachment is gevestigd op Robert Muellers onderzoek naar mogelijke samenspanning tussen Team Trump en 'de Russen'. Paul Manafort, ex-campagneleider van Trump, is aangeklaagd wegens zijn activiteit als adviseur van de Oekraiense ex-president Janoekovitsj. Over 'samenspanning' tussen Trump en 'de Russen' heeft Mueller na zeven maanden onderzoek niets.

Als men de verkiezingsstrijd toch wil overdoen, moet Mueller verder kijken. Follow the money! Onlangs bekende Hillary Clinton dat het 'seksdossier' tegen Trump, gefabriceerd door Fusion GPS, werd betaald door de Democratische Partij en de Clinton-campagne. Ongemerkt via het advocatenkantoor Perkins & Coie. Maar liefst 12 miljoen voor het inhuren van de Britse ex-spion Christopher Steele om in Moskou te spreken met obscure Russische agenten. Wie samenspanning met 'de Russen' zoekt, moet bij Clinton zijn.

Een onderzoekscommissie van het Congres dagvaardt Fusion GPS voor hoorzittingen en legt beslag op rekeningen. CNN negeert het. Net als bij dat andere schandaal waarbij de Canadese firma Uranium One, dat 20 procent van de Amerikaanse uraniumvoorraad bezat, werd overgenomen door het Russische Rosatom. De regering Obama keurde het goed na positief advies van Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken.

Daarop kreeg Bill Clinton 500 duizend dollar voor een toespraak in Moskou en de Clinton Foundation 140 miljoen aan giften. Een FBI-informant die destijds bedenkingen had, kreeg een spreekverbod opgelegd van toenmalig FBI-directeur: Robert Mueller! Een onderzoekscommissie van het Congres wil binnenkort de FBI-informant horen.

Deze juridische kwesties zijn deel van een politiek steekspel tussen Democraten en Republikeinen. Wie echter gevestigde media volgt, denkt dat Amerika onder Trump implodeert. Hij boekt ook resultaten. Economie groei: 3 procent; werkloosheid: 4,1 procent, het laagste sinds 2000; Wall Street: op recordhoogte; illegale immigratie: -70 procent. Europa droomt van zulke cijfers.

Diezelfde media geven ook de indruk dat de Republikeinse Partij op instorten staat. Het tegendeel is waar. Sinds 1922 hebben Republikeinen niet zo sterk gestaan: 34 van de 50 gouverneurs en de absolute parlementaire meerderheid in 32 staten.

De eenzijdige beelden worden gevoed door de valse hoop dat Trump zal worden 'afgezet'. Voorlopig is de kans groter dat hij wordt herkozen. De Democratische Partij radicaliseert naar links en haar leiders zijn 70+. De PvdA in Nederland staat er beter voor dan de Democraten in Amerika.

Op 3 juli hield Marietta Slomka, presentatrice van het Duitse ZDF 'Heute' journaal, een persoonlijke tirade tegen Trump. Is dat een taak van de publieke omroep, betaald door belastingbetalers? Die aanpak maakt publieke zenders tot ngo's en van journalisten activisten. Feitelijke en evenwichtige berichtgeving moeten prevaleren. Zo niet, financieren kijkers hun eigen misleiding omdat gefrustreerde media ook 'wanhopig naar de lucht schreeuwen'.

Derk Jan Eppink is senior fellow bij het London Policy Center in New York

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden