schoolschietpartijen in de VS zelfmoord

Derde zelfmoord in een week verontrust overlevenden van schoolschietpartijen in de VS

Voor de derde keer in slechts een week zijn de VS opgeschrikt door een zelfdoding die in verband wordt gebracht met een schoolschietpartij. Maandag vond de politie het lichaam van een man wiens dochtertje zes jaar geleden werd doodgeschoten op basisschool Sandy Hook. Eerder werden twee overlevenden van de zogenoemde Parkland-shooting dood aangetroffen.

Jeremy Richman en zijn vrouw Jennifer in 2013 bij een persconferentie in hun woonplaats Newtown. Beeld AP

De zelfmoorden laten op pijnlijke wijze zien hoe het leven van de nabestaanden en overlevenden nog steeds wordt beheerst door het onbeschrijfelijke leed, veroorzaakt door de schoolbloedbaden. Het leed van ouders die hun kinderen niet terug zagen komen van school.

De 49-jarige Sandy Hook-vader Jeremy Richman, die zich volop inzette om nieuwe schoolschietpartijen te voorkomen, werd gevonden in het kantoorgebouw in Newtown waar hij werkte. De politie gaat ervan uit dat hij zelfmoord pleegde. De afgelopen week stapten ook twee overlevenden van de schietpartij op een middelbare school in Parkland in Florida, die vorig jaar plaatsvond, kort na elkaar uit het leven. Ouders, de school en de autoriteiten reageerden geschokt. 

Het Sandy Hook-bloedbad in de staat Connecticut staat nog steeds te boek als een van de ergste op een school in de VS. De 20-jarige Adam Lanza schoot hier in 2012 twintig kinderen van 6 en 7 jaar dood, nadat hij thuis zijn moeder had vermoord. Op de school kwamen ook zes medewerkers om het leven. Richman richtte na de dood van zijn dochter Avielle een stichting op om onderzoek te steunen naar de relatie tussen geweld en geestelijke problemen.

Hij kwam ook in het nieuws omdat hij, samen met andere Sandy Hook-ouders, de rechtse radio-presentator Alex Jones voor het gerecht daagde. Deze riep indertijd dat de schietpartij nep was en was opgezet door voorstanders van beperking van wapenverkoop in de VS. Later zei Jones ook dat de ouders van de slachtoffers werden misbruikt door de Democraten.

Een andere getroffen vader van Sandy Hook, de bekende jazz-saxofonist Jimmy Greene, worstelde ook flink met het leven na het verlies van zijn zes-jarige dochter Ana. Twee jaar na haar dood bracht  Greene (44) echter het album Beautiful Life uit.

Hij droeg het op aan haar. ‘Er waren heel wat tranen, toen ik in mijn kelder aan de nummers werkte’, zei hij in 2014 tegen de Amerikaanse publieke omroep NPR. ‘Er was heel wat lijden.’ In het nummer ‘Little Voices’ wordt een gedicht voorgedragen. ‘In een oogwenk, zijn ze weg. Nu is er slechts stilte, in plaats van hun kleine stemmetjes.’

Alarm in Parkland

Terwijl in Newtown geschrokken werd gereageerd op de dood van Richman, werd in Parkland gerouwd om het plotselinge overlijden van twee overlevenden van de schietpartij op de middelbare school Marjory Stoneman Douglas. Bij de schietpartij op 14 februari vorig jaar werden veertien scholieren en drie medewerkers gedood door de 19-jarige oud-leerling Nikolas Cruz. 

Eerst pleegde Sydney Aiello zelfmoord. Aiello was vorig jaar aan een universiteitsstudie begonnen maar ze kon volgens haar moeder het bloedbad niet achter zich laten. Een goede vriendin van haar werd gedood door de schutter. Aiello zou zich schuldig hebben gevoeld omdat ze het bloedbad had overleefd. Een dag na haar begrafenis, op zaterdag, werd het lichaam gevonden van een tweede scholier in het plaatsje Coral Springs, waar veel leerlingen wonen. 

De politie gaat ook hier uit van zelfmoord. De plaatselijke autoriteiten organiseerden meteen bijeenkomsten waar leerlingen en hun families de zelfdodingen konden bespreken. ‘De tragedie van Marjory Stoneman Douglas is niet geëindigd op de 14de’, aldus een woordvoerder van de gemeente Coral Springs. Ryan Petty, wiens dochter Alaina vorig jaar  werd gedood door de schutter, plaatste op Twitter een kort bericht: een gebroken hart en de tekst ‘17 + 2'.

Nikolas Cruz, die het bloedbad aanrichtte op Parkland, afgelopen vrijdag in de rechtbank in Fort Lauderdale. Beeld AP

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 en www.113.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden