Derde Wereld ontbeert tandzorg

Arme inwoners van de Derde Wereld krijgen nauwelijks mondverzorging. Er is geen eenvoudige mondgezondheidszorg van de grond gekomen, waarbij preventie en voorlichting centraal staan, maar alleen dure, westerse tandzorg....

Dit stelde prof. Wil van Palenstein Helderman vrijdag bij de aanvaarding van zijn ambt van bijzonder hoogleraar tandheelkundige zorgverlening in ontwikkelingslanden aan de universiteit van Nijmegen.

Volgens de nieuwe hoogleraar is de hoofdoorzaak het onvermogen om binnen de tandheelkundige professie in te zien dat de zorg in het westen niet zo maar verhuisd kan worden naar de Derde Wereld. Het opleiden van meer tandartsen is geen oplossing omdat de nieuwkomers zich in de steden vestigen en daar de rijke bovenlaag gaat helpen. Hij noemt landen als Jordanië en Syrië waar 90 procent van de cariës bij 12-jarigen niet wordt behandeld, terwijl er in die landen een overschot aan tandartsen is.

Palenstein Helderman bepleit de distributie van goedkope tandpasta met fluoride. Dat is volgens hem de enige reële optie tegen tandbederf. Hij wijst erop dat veel tandpasta's nog te duur zijn. Onnodig duur, zegt de hoogleraar omdat veel nationale overheden cosmeticabelasting heffen op tandpasta. Ook moet er op gewezen worden dat het dagelijks tandenpoetsen veel ellende voorkomt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden