NieuwsKavanaugh

Derde vrouw: kandidaat-opperrechter Kavanaugh voerde meisjes dronken waarna ze werden verkracht

Een derde vrouw, Julie Swetnick, is woensdag naar voren gestapt met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door Brett Kavanaugh, de man die door president Trump is voorgedragen als opperrechter. 

Brett Kavanaugh.Beeld AP

De verklaring komt een dag voordat de Senaatscommissie die onderzoek doet naar Kavanaugh bijeen komt om de getuigenissen over een ander incident te horen. Hij noemt de beschuldigingen van Swetnick ‘belachelijk’, zegt haar nooit ontmoet te hebben en dat de voorvallen die zij noemt ‘nooit hebben plaatsgevonden’.

Swetnick heeft bij meerdere Amerikaanse ministeries gewerkt. Ze stelt dat Kavanaugh zich in de jaren tachtig seksueel opdrong aan jonge vrouwen en dat hij probeerde hen dronken te voeren zodat zij, gedesoriënteerd, in een zijkamertje konden worden verkracht door ‘een trein’ van verschillende jongens. ‘Ik herinner me scherp dat jongens op veel van deze feestjes in de rij stonden te wachten op hun beurt met een meisje in zo’n kamer’, schrijft ze in een verklaring. ‘Onder deze jongens bevonden zich Mark Judge en Brett Kavanaugh.’

Judge is een oude klasgenoot van Kavanaugh, die ook in eerdere beschuldigingen een rol speelt.

Slachtoffer groepsverkrachting

Swetnick zegt zelf het slachtoffer te zijn geworden van een van die groepsverkrachtingen, en dat Judge en Kanavaugh ook toen aanwezig waren. Ze gelooft dat ze op dat moment gedrogeerd was en daarom niet in staat was zich tegen de jongens te verdedigen. Over dit incident heeft zij indertijd met ‘minstens twee andere mensen’ gesproken.

De verklaring van Swetnick is woensdag, samen met haar naam en foto, op Twitter verspreid door Michael Avenatti, die ook de advocaat is van pornoactrice Stormy Daniels. Hij zegt dat Swetnick bereid is te getuigen voor de Senaat.

Julie Swetnick, de derde vrouw die Brett Kavanaugh beschuldigt van seksueel overschrijdend gedrag, op een foto die woensdag door haar advocaat is verspreid.Beeld AP

Highschool-feest

Christine Blasey Ford, de vrouw die Kavanaugh als eerste heeft beschuldigd van seksueel misbruik, legt hier donderdag een getuigenis over af in de Senaat. Zij beweert dat Kavanaugh haar 36 jaar geleden tijdens een highschool-feest op een bed heeft gegooid en heeft geprobeerd haar uit te kleden. Hij zou zijn hand op haar mond hebben gehouden, zodat zij niet om hulp kon roepen. Ford vertelde haar verhaal twee weken geleden in The  Washington Post.

Enkele dagen later kwam de 53-jarige Deborah Ramirez naar voren. Zij stelde in The New Yorker dat Kavanaugh over de grens ging tijdens zijn eerste jaar als student aan de prestigieuze universiteit Yale. Hij zou zijn penis tegen het gezicht van Ramirez hebben geduwd tijdens een feestje in een studentenhuis. Ze werd gedwongen zijn geslachtsdeel aan te raken, toen ze hem wegduwde.

Ford heeft voor haar getuigenis de verklaring van haar echtgenoot en drie anderen bij de Senaat ingeleverd, die alle vier zeggen dat Ford hen al veel eerder over het incident had verteld. Kavanaugh ontkent alle beschuldigingen. In zijn verklaring, die hij donderdag bij de Senaat zal afleggen, maar die woensdag al is verspreid, zegt hij dat er een campagne gaande is om te voorkomen dat hij tot opperrechter benoemd zal worden. ‘De waarheid is dat ik nog nooit iemand seksueel heb misbruikt. Niet op de middelbare school, niet op de universiteit – nooit.’

Kalender

Kavanaugh heeft ook pagina’s van zijn kalender uit 1982 aan de senaatscommissie gegeven. Dit zou moeten aantonen dat hij nooit op het feestje is geweest waar hij Ford zou hebben aangerand. Het feestje staat inderdaad niet op de kalender, maar wel heel veel andere feestjes. Dat is in strijd met het beeld dat Kavanaugh tot nu toe van zichzelf schetste: de brave student die vooral geobsedeerd was door sport en het halen van goede cijfers. Het bewijst helemaal niets, maar Democratische senatoren zullen de kalender zeker gebruiken om vraagtekens te zetten bij alles wat Kavanaugh eerder heeft verteld over zijn jongere jaren.

De benoeming van de conservatieve Kavanaugh is van groot belang voor de Republikeinen. Zij kunnen het Amerikaanse Hooggerechtshof met hem voor jaren een conservatieve meerderheid geven. Ze willen de benoeming er dan ook zo snel mogelijk door krijgen: de Republikeinen hebben slechts een kleine meerderheid in de Senaat (51-49) en vrezen na bij de verkiezingen in november hun meerderheid, en dus ook hun kandidaat te verliezen. 

De drie vrouwen willen dat de FBI een onderzoek doet naar de voorvallen. Een getuigenis voor de Senaat alleen vinden zij niet genoeg, omdat daar altijd politieke belangen meespelen, terwijl de FBI onafhankelijk opereert. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden