Derde politicus in Houten accepteerde snoepreisje

In de affaire rond het aannemen van betaalde uitjes door bouwbedrijven is een derde Houtense wethouder betrokken geraakt. Ook VVD-wethouder K....

Van onze verslaggever

In de Houtense gemeenteraad rees maandagavond scherpe kritiek op de snoepreisjes. Volgens collegepartij CDA en de oppositiepartijen D66, GroenLinks en PvdA zijn de uitstapjes strijdig met de Houtense integriteitsnota.

Burgemeester A. de Jonge (CDA) haalde fel uit. 'De mensen die dit debat aanzwengelen, hebben de ingriteitsnota niet begrepen. Deze werkbezoeken horen bij netwerken en modern besturen.' Volgens het college kan er geen sprake zijn van belangenverstrengeling omdat er op dit moment geen zaken worden gedaan met de uitnodigende partijen. Deze uitleg staat haaks op het commentaar van directeur F. Nijhuis, die in een plaatselijke krant liet weten wel degelijk te onderhandelen met de gemeente.

Voor het CDA en de oppositie was het antwoord van het college dan ook onbevredigend. Zij willen het onderwerp bij de komende raadsvergadering opnieuw aan de orde stellen. CDA-voorman G. Zandbergen wil daarnaast een onafhankelijk advies van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

GroenLinks-fractieleider W. van Kouwen vroeg aandacht voor een andere zaak. Het gaat hierbij om een serie grondtransacties uit 1997. Voorafgaand aan de verkoop werd het eerste recht op koop van gemeenten, zoals vastgelegd in de Wet Voorkeursrecht gemeenten (WVG), buiten werking gesteld. Dit gebeurde met medeweten van de burgemeester A. de Jonge, die in deze periode portefeuillehouder grondzaken was. Door af te zien van het voorkeursrecht kregen particuliere kopers, onder wie de zoon van de toenmalige directeur van het Houtense ontwikkelingsbedrijf W. Haan, ruim baan. 'De kadastrale gegevens maken duidelijk dat er bij de doorverkoop van grond door particuliere betrokkenen flinke winst is gemaakt', aldus Van Kouwen. 'Dat riekt naar bevoordeling.'

Naar aanleiding van de onstane situatie heeft GroenLinks bij de Utrechtse commissaris van de koningin B. Staal gepleit voor de versnelde komst van een waarnemend burgemeester. De Jonge stapt over naar de plaatselijke projectontwikkelaar Woningbouw Centraal Nederland (WCN), waar hij met ingang van november commercieel directeur wordt. Staal brengt woensdag een werkbezoek aan Houten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden