Derde Nederlandse jihadstrijder zou in Syrië zijn gesneuveld

Een deel van de Nederlandse jihadstrijders die naar Syrië zijn vertrokken zou zijn geradicaliseerd in de Zoetermeerse Al-Qiblamoskee. Bronnen rond die moskee melden dat een derde, 23-jarige Marokkaans-Nederlandse jongere in Syrië is gesneuveld.

AMSTERDAM - Diens vader zou eveneens in Syrië zijn gaan vechten. Ook Mourad M. en Soufian E., van wie eerder de dood werd gemeld, kwamen volgens de bronnen in de Al-Qiblamoskee.


Harde bewijzen dat de jongens zijn gesneuveld zijn moeilijk te krijgen. De lichamen worden ter plekke begraven. Ouders, broers of zusters worden door jongeren vanuit Syrië gebeld of ze ontvangen sms'jes met summiere informatie. Zo denken ze te weten dat hun kinderen zijn gestorven. Ouders worden ook wel gecondoleerd als de namen van hun zonen opduiken in de sociale media.


De berichten vanaf het front zijn gemengd van toon. Sommige ouders krijgen de boodschap dat hun kind wil terugkeren, maar dit niet kan omdat het paspoort is afgenomen. Andere jongeren melden hoopvol dat ze terugkeren zodra de strijd in Syrië is gestreden. Of ze zeggen, ervan uitgaand dat ze zullen sterven, dat ze hun familie weer in het paradijs zullen tegenkomen.


Directeur Sadik Harcahoui van Forum, instituut voor multiculturele vraagstukken, maakt zich zorgen over 'de chaotische berichtgeving over gesneuvelde individuen'. Die leidt tot 'onnodige wanhoop' bij ouders, zegt hij. Hij roept de inlichtingendiensten op dergelijke berichten helder te ontkennen of te bevestigen.


Verhalen over jihadreizigers kwamen vorige week vooral uit de regio Delft, Rotterdam en Den Haag. Nu melden ook ouders uit Amsterdam en Utrecht dat hun kinderen zijn verdwenen.


Na afloop van een bijeenkomst met ouders, zondag in de Amsterdamse Al Kabirmoskee, spraken enkele imams, onder wie Yassin Elforkani, in een besloten ruimte met een groepje geradicaliseerde jongeren. Met theologische argumenten probeerden zij de jongeren ervan te overtuigen dat de jihad in Syrië niet gerechtvaardigd is en dat ze hun energie beter kunnen steken in humanitaire hulp.


De nieuwe imam van de Haagse As Soennahmoskee, sjeik Rachid Nafi, plaatste een dergelijke boodschap op zijn site. Sjeik Nafi is de opvolger van de radicale imam Fawaz Jneid, die rond de moord op Theo van Gogh (november 2004) een rol speelde bij de radicalisering van moslimjongeren.


De jongeren laten zich door de imams echter niet zo makkelijk overtuigen. Dat blijkt uit een filmpje over het debat in de Al-Kabir-moskee dat ze - onder de titel 'de weerlegging op Yassin Elforkani' - op hun site SalafiMedia hebben geplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden