Derde dode na rellen Kiev

De gewelddadige protesten in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben dinsdag aan nog twee militairen het leven gekost. Twee leden van de nationale garde overleden dinsdag in het ziekenhuis aan verwondingen die ze een dag eerder had opgelopen toen een granaat ontplofte bij gevechten tussen betogers en de oproerpolitie. Maandag overleed ook al een militair.

redactie
Gewelddadige betogingen in Kiev Beeld anp
Gewelddadige betogingen in KievBeeld anp

Zo'n 130 mensen liggen nog in het ziekenhuis, vijf van hen zijn levensgevaarlijk gewond. Achttien mensen die maandag werden aangehouden zaten dinsdag nog vast.

De rellen braken uit nadat het parlement voor een wetsvoorstel had gestemd dat meer zelfstandigheid biedt aan de gebieden die in handen zijn van de pro-Russische rebellen.

Aanhangers van ultranationalistische partijen, zoals Pravy Sektor (Rechtse Sector) en Svoboda (Vrijheid) probeerden daarop het parlementsgebouw te bestormen, maar stuitten op een haag van leden van nationale garde. Zij bestookten de gardisten met flessen en stenen en sloegen met knuppels op hen in. De leider van Svoboda, Oleh Tjahnibok, nam zelf ook deel aan de gevechten. Eerder had hij vergeefs geprobeerd de stemming in het parlement te saboteren, samen met de ultranationalistische afgevaardigde Oleh Ljasjko.

Oorlog laait weer op

De oorlog in Oekraïne laait weer op, ondanks een bestand dat Oekraïne en de rebellen in Minsk waren overeengekomen, schreef Bert Lanting twee weken geleden.

Beweging

De gewonden vielen, toen een van de betogers een granaat tussen de gardisten wierp. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov raakten ongeveer negentig agenten gewond door scherven van het projectiel.

Eerder op de dag had een ruime meerderheid van de parlementsleden (265 van de 368 aanwezige afgevaardigden) voor een voorstel van president Petro Porosjenko gestemd om de lokale overheden meer bevoegdheden te geven. Controversieel was vooral het gedeelte waarin de gebieden die nu onder controle staan van de rebellen een aparte status te geven. Komende week moet het parlement definitief over de grondwetswijziging stemmen. Daarvoor zijn minimaal 300 stemmen nodig.

De grondwetswijziging is één van de toezeggingen die Kiev heeft gedaan in het Minsk-II bestandsakkoord van februari dit jaar. De Oekraïense regering hoopt ermee de druk op de rebellen te vergroten om Kiev weer de controle over de grens met Moskou te geven. Die is nu gedeeltelijk in handen van de rebellen, zodat zij ongehinderd wapens en manschappen kunnen aanvoeren. De rebellen vinden echter dat de beloofde zelfstandigheid niet ver genoeg gaat.

Na de bloedige rellen in Kiev zullen ongetwijfeld opnieuw stemmen opgaan de invloed van de extreemrechtse partijen in Oekraïne aan banden te leggen. Getalsmatig stellen zij weinig voor, maar ze hebben toch veel invloed doordat zij vrijwilligerseenheden op de been houden die een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de pro-Russische rebellen. De afgelopen tijd heeft de regering veel van die bataljons gedwongen zich aan haar gezag te onderwerpen, maar de strijders van Rechtse Sector weigeren dat nog steeds.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden