Derde dode door vogelgriep in Turkije

Vogelgriep heeft vrijdag het leven geëist van een derde persoon in Turkije. Het gaat om een zusje van de twee kinderen die eerder deze week bezweken aan het virus....

ANP

De 11-jarige Hulya Kocyigit was het zusje van de 14-jarige Mehmet, die vorig weekeinde overleed, en van de 15-jarige Fatima die donderdag is gestorven. De kinderen woonden in een afgelegen gebied in het oosten van Turkije aan de Armeense grens.

Het meisje lag al een paar dagen met ademhalingsproblemen op de afdeling intensieve zorg van het universiteitsziekenhuis in de stad Van. Een 6-jarig broertje ligt eveneens in het hospitaal met verschijnselen van de vogelgriep.

Het gaat om de eerste besmettingen buiten Zuidoost-Azië en China. De kinderen woonden in Dogubeyazit, aan de voet van de berg Ararat. Volgens artsen in het hospitaal worden inmiddels meer dan twintig anderen, vooral kinderen, behandeld omdat ze mogelijk met het vogelgriepvirus zijn besmet. Een van hen is er ernstig aan toe. Ze zijn allemaal afkomstig uit hetzelfde arme gebied aan de voet van de berg Ararat.

In de streek zijn veel gezinnen voor hun onderhoud afhankelijk van het houden van pluimvee. De getroffen familie leefde dicht op de besmette kippen en at ze vervolgens op. Mensen kunnen het vogelgriepvirus alleen oplopen als ze in contact zijn geweest met geïnfecteerde vogels of pluimvee.

Naar aanleiding van de sterfgevallen verbood minister van Landbouw Pepe donderdag de jacht op trekvogels in het oosten van Turkije. Pepe zei dat het verbod pas wordt opgeheven, als ‘het probleem’ is opgelost.

Minister Veerman van Landbouw zal vooralsnog geen extra maatregelen treffen naar aanleiding van de vogelgriepdoden in Turkije, liet een woordvoerder van het ministerie donderdag weten. Nederland houdt wat dat betreft wel nauw contact met de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Reizigers naar landen waar vogelgriep heerst, worden via de websites van de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid al sinds de uitbraak van het virus opgeroepen voorzichtig te zijn en contact met pluimvee ter plaatse te vermijden.

Roemenië, buurland van Turkije, heeft naar aanleiding van de sterfgevallen in Van extra voorzorgsmaatregelen tegen de vogelgriep genomen. Minister van Landbouw Flutur zei dat het vaccinatieprogramma voor mensen in het gebied ten westen van de hoofdstad Boekarest wordt uitgebreid. Om te voorkomen dat mensen zowel met griep als vogelgriep worden besmet, worden zij ingeënt tegen griep. Met de maatregel hopen de Roemeense autoriteiten te voorkomen dat het H5N1-virus muteert tot een variant die voor mensen gevaarlijk is.

Eerder deze week zijn in Roemenië zeven nieuwe besmettingshaarden ontdekt van het vogelgriepvirus H5N1. In oktober stak de gevreesde vogelgriep voor het eerst de kop op in Roemenië.

De televisie in Oekraïne meldde donderdagavond een nieuwe uitbraak van vogelgriep op de Krim. Daar werd in december ook al een uitbraak van vogelgriep gemeld. Ook in Azerbeidzjan worden kippen inmiddels op mogelijke besmetting getest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden