Derde dode door Creutzfeldt-Jakob

In Nederland is voor de derde keer iemand overleden aan de ziekte variant-Creutzfeldt-Jakob (vCJD). De patiënt is begin januari overleden.

Van onze verslaggever Broer Scholtens

vCJD is een zeldzame hersenziekte die kan worden overgedragen door het eten van besmette vleesproducten met BSE, de gekkekoeienziekte. vCJD is dodelijk. De incubatietijd – tijd tussen besmetting en ziek worden en overlijden – is gemiddeld tien jaar, zegt Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding. De patiënt krijgt eerst angststoornissen, daarna bewegingsstoornissen. De patiënt wordt vervolgens dement. Het RIVM onderzoekt of ook andere mensen besmet zouden kunnen zijn. De kans daarop lijkt uiterst klein, is de voorlopige analyse, zegt Coutinho die verwacht dat er in Nederland de komende jaren nog maar weinig nieuwe patiënten bij zullen komen.

In de wereld zijn ruim tweehonderd personen bekend die aan de ziekte zijn overleden, van wie 167 in Engeland. De overige slachtoffers kwamen uit Frankrijk, Ierland, Italië, Canada, Amerika, Japan, Spanje, Saudi-Arabië en Portugal, aldus het RIVM.

In Nederland is rundvlees veilig. Sinds 2001 worden runderen bij de slacht op BSE getest. Ook worden sinds 1997 in slachterij de meest infectieuze organen, de hersenen en het ruggenmerg van de runderen verzameld en vernietigd om overdracht te voorkomen. Sinds 1989 mogen herkauwers niet meer worden gevoederd met diermeel van herkauwers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden