Derde dag in strijd 'voor de bevrijding van Damascus'

Voor de derde achtereenvolgende dag is Damascus dinsdag het toneel geweest van felle gevechten. De strijd tussen de regeringstroepen en de opstandelingen speelt zich voornamelijk af ten zuiden van het centrum van de Syrische hoofdstad, waar het arme deel van de ruim 1,5 miljoen Damasceners woont.

AMSTERDAM - De meesten van hen zijn, net als de meeste Syriërs, soenniet; maar er wonen ook christenen, sjiieten en druzen. Volgens onbevestigde berichten hebben de troepen van president Assad de sinds zondag hevig bevochten wijk al-Midan afgesloten met pantservoertuigen en tanks, terwijl er helikopters cirkelen boven de oude straten.

Al-Midan, een 16de-eeuwse volkswijk, geniet onder Damasceners vooral bekendheid om zijn traditionele toetjes en gebak - en om zijn koppige bewoners. In de jaren 1925-1927 werd tijdens de Syrische opstand het felste verzet tegen de Franse bezetter geleverd in al-Midan.

Is er sprake van toeval nu deze wijk opnieuw dé haard is van verzet, in dit geval tegen het dictatoriale regime van Bashar al-Assad?

'De strijd voor de bevrijding van Damascus is begonnen', zei dinsdag woordvoerder Qasem Saadedin van het Vrije Syrische Leger (FSA) tegen het Franse persbureau AFP. 'Bashar is niet veilig in zijn paleis.' Het presidentiële paleis ligt op zo'n 4 kilometer ten westen van al-Midan. Het is een zwaarbewaakte betonnen vesting op de Qassiounberg die boven Damascus uittorent. De opstandelingen zeggen dat ze Assad in hun operatie 'De Vulkaan van Damascus' de beslissende slag zullen toebrengen. Volgens de Syrische staatsmedia hebben de Revolutionaire Gardisten juist de opstandelingen in de tang.

Samenraapsel

'Niemand weet hoe het werkelijk zit', zegt de Britse Syriëkenner Alan George van St.-Anthony's College in Londen, 'alleen al doordat de Syrische oppositie een samenraapsel is van allerlei pluimage dat geen eenduidige strategie volgt.' Volgens George hebben zich de afgelopen maanden in de buitenwijken van Damascus steeds meer gewapende rebellen verschanst uit belegerde steden als Homs en Hama.

'In Tadamon, Naher al-Eisheh, Kfar Sousa en Jaramana wordt al langer een guerilla-achtige strijd gevoerd tussen de beide partijen, ze trekken nu dieper de stad in.' Jaramana was voorheen overwegend christelijk, totdat er zich na 2003 miljoenen Iraakse soennieten vestigden. De regering in Bagdad riep Iraakse staatsburgers in Syrië dinsdag op naar huis terug te keren. Volgens de Verenigde Naties verblijven sinds de oorlog in Irak zo'n 290 duizend Iraakse vluchtelingen in Syrië.

In al-Midan bevinden zich geen overheidsgebouwen van enige betekenis. Maar het feit dat hier, zo vlak bij het centrum van de hoofdstad, overal tanks staan opgesteld, boezemt veel inwoners angst in.

'De rebellen hebben deze wijk als basis gekozen omdat ze er op veel steun van de bevolking kunnen rekenen', zegt Rami Khouri, een Palestijns-Amerikaanse Midden-Oostendeskundige en hoogleraar aan de American University in Beiroet. 'Ze moeten al aanvoerroutes en vluchtplannen hebben, ze weten dat ze anders worden omsingeld en vermorzeld. Al-Midan is een oude wijk, het is een labyrinth van nauwe steegjes en kronkelende straatjes. Goed om een stadsguerrilla in te voeren, ellendig voor een regulier leger.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden