NieuwsConflict bij Denk

Derde bestuurslid Denk stapt op, resterende twee leden laten onderzoek uitvoeren naar partijconflict

De interne strijd bij de politiek partij Denk verhardt zich. Zaterdag werd bekend dat penningmeester Şerif Uysal het – oorspronkelijk vijfkoppige - bestuur verlaat. Uysal wil niet zeggen wat hem tot deze stap bracht. Het bestuur bestaat daarmee nog maar uit twee personen: partijvoorzitter Selçuk Öztürk en secretaris Zahir Ranal.

Kamerleden Farid Azarkan, Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu maken in februari 2019 bekend dat Öztürk lijsttrekker in de Eerste Kamer wordt. Beeld ANP
Kamerleden Farid Azarkan, Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu maken in februari 2019 bekend dat Öztürk lijsttrekker in de Eerste Kamer wordt.Beeld ANP

Volgens een door de Kamerfractie van de partij verstuurd persbericht, is het bestuur daarmee gevallen. Maar volgens de statuten van Denk blijft het bestuur ook bevoegd als het minder dan drie leden telt. Wel moet het dan ‘zo spoedig mogelijk’ een algemene vergadering uitschrijven, waar de bestuurssamenstelling aan de orde komt. Die vergadering staat nu gepland voor 6 juni.

Vlak na het bericht over het opstappen van de penningmeester, stuurde het bestuur, of wat daar van over is, een persbericht uit om bekend te maken dat Bureau Berenschot de opdracht heeft gekregen om een ‘breed en onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de ontstane situatie binnen Denk’. Dat gebeurt op aanraden van Tom Zwart, hoogleraar cross-cultureel recht in Utrecht en door het bestuur gevraagd als adviseur.

Een van de andere aanbevelingen van Zwart: beperk het aantal dubbelfuncties, zoals in het geval van Öztürk, die tegelijk partijvoorzitter en Kamerlid is. Het bestuur zegde toe die aanbevelingen te zullen overnemen. Zwart liet eerder al weten dat een poging te bemiddelen tussen de hoofdrolspelers in de partijruzie – de Kamerleden Öztürk, Tunahan Kuzu en Farid Azarkan – geen kans van slagen heeft zolang er vooraf voorwaarden worden gesteld.

De ruzie bij Denk sluimerde al enkele jaren, maar kwam aan de oppervlakte toen bleek dat partijleider Kuzu enkele jaren geleden een relatie had met een vrouw die werkzaamheden voor de partij verrichtte en politieke belangstelling had. Bij die relatie zou sprake zijn geweest van ongewenste intimiteiten: de vrouw ervoer de verhouding met Kuzu als machtsmisbruik. Ze stelde Kamerlid Azarkan op de hoogte van de affaire. Öztürk kwam er twee jaar later op terug. Hij riep Kuzu op het matje. Sinds de media lucht hebben gekregen van de affaire, gaan de beide partij-oprichters rollebollend over straat.

Kuzu, die Öztürk ‘politieke broedermoord’ verwijt, gaf eerst aan terug te treden als Kamerlid, maar wil daar nu toch de leden over laten beslissen. Azarkan, zijn vervanger als fractieleider, verzocht het bestuur af te treden, ‘om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen’. De partijraad en de jongerenbeweging steunden dat verzoek; een interim-bestuur zou orde op zaken moeten stellen. Voorzitter Öztürk weigerde daaraan gehoor te geven.

Naast het onderzoek van Berenschot lopen nog twee andere onderzoeken. Het ene is ingesteld door Kamerlid Azarkan en wordt uitgevoerd door een door hem in de arm genomen integriteitsbureau. Dat onderzoek moet zich beperken tot het grensoverschrijdende gedrag dat voor de medewerkster van Denk aanleiding was met de affaire naar buiten te komen, en laat dus het handelen van de partij buiten beschouwing. De vrouw klaagde eerst bij Azarkan – Denk heeft nog geen instantie waar dergelijke klachten worden behandeld. Toen dat geen vervolg kreeg, stapte ze naar Kamervoorzitter Khadija Arib. Zaterdag zou door enkele lokale fractieleiders met Azarkan zijn gesproken over de insteek van dat onderzoek.

Daarnaast loopt nog een onderzoek naar de gebeurtenissen door een interne commissie, ingesteld op verzoek van de partijraad. Die commissie zou afgelopen week met zijn bevindingen naar buiten komen, maar over de uitkomsten is nog niets bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden