Derde aanslag op moskee van Turken in Duitsland

Voor de derde keer binnen een week is in Duitsland een aanslag gepleegd op een Turkse moskee. In München werd zaterdagochtend het 'islamitisch centrum' getroffen door een brandbom....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

De demonstraties afgelopen weekeinde in verschillende Duitse steden tegen het aanhoudende geweld richtten zich danook voor het eerst tegen islamitische fundamentalisten die, vooralsnog onbewezen, verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen op de moskeeën.

In Keulen protesteerden zo'n 30 duizend Turkse alevieten tegen godsdienstige hardliners, die ook onder de twee miljoen in Duitsland levende Turken hun invloed willen versterken. 'Wij zullen nooit een sluier dragen', luidde de Duitse tekst van een groot spandoek dat door Turkse vrouwen en meisjes werd meegedragen.

Verschillende woordvoerders van de alevieten protesteerden tegen de 'schending van mensenrechten ' in hun geboorteland en de 'groeiende onderdrukking door de sunnieten'. Woordvoerder Yildiz verklaarde dat zijn circa vijftien miljoen geloofsgenoten in Turkije 'langzamerhand als een sekte' worden behandeld. Hij verlangt 'scheiding van staat en religie'.

De aanslagen op Turkse winkels, reisbureaus en ontmoetingscentra leken in het weekeinde toe te nemen. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Zwitserland en Zweden was Turks eigendom doelwit van brandaanslagen. In Basel sloot de politie een Koerdisch cultureel centrum, met als gevolg felle straatgevechten tussen Koerdische demonstranten en de politie.

De Duitse autoriteiten reageerden zondag scherp op het straatgeweld. Minister Kinkel van Buitenlandse Zaken herhaalde zijn dreigement dat buitenlanders die de Duitse asielregels overtreden zonder pardon het land worden uitgezet. 'Ons land is geen speeltuin voor criminelen', aldus Kinkel.

Zijn collega van Binnenlandse Zaken, Kanther, verwijt de door sociaal-democraten geregeerde deelstaten de onrust aan te wakkeren, omdat zij het opheffen van de uitwijzingsstop voor de circa 40 duizend Koerdische asielzoekers hebben uitgesteld tot medio juni.

Voor komende dinsdag is de Duitse politie in verhoogde paraatheid vanwege de viering van het Koerdische nieuwjaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden