Der grosse Motivator van HSV maakt ze allemaal gek

Charles Bromet en Willem Vissers

Rubriek Ruimte op links in de Volkskrant van dinsdag 27 april

¿Maak hem gek, speel hem scheel¿, schreeuwt Ricardo Moniz naar een jeugdspeler. De jongen moet pingelen en nog eens pingelen. ¿Maak hem gek.¿ Het tafereel speelt zich af tijdens een training van PSV, in 2003. Zeven jaar later noemen ze de 45-jarige Moniz op de website van HSV uit Hamburg ¿der grosse Motivator¿. Dat kan wel kloppen dus.Moniz, maandag tot het eind van het nog zo korte seizoen gepromoveerd van assistent tot hoofdtrainer van HSV, is ook een romanticus, een adept van de bejaarde techniektrainer Wiel Coerver uit Kerkrade. Als je hem destijds hoorde praten, op het trainingsveld van de Herdgang in Eindhoven, hoorde je bij wijze van spreken de zoetgevooisde stem van Coerver in zijn woorden doorklinken.

Moniz zelf was vroeger een matige dribbelaar van onder meer Haarlem en RKC. Het irriteerde hem, dat hij matig bleef. Hij besloot van de jeugd raspingelaars te maken. Hij kon zomaar een paar minuten volpraten over dribbelbenen, of over het gek maken van een tegenstander dus. Martin Jol onderkende zijn kunde en nam hem mee, eerst naar Tottenham Hotspur, en later naar HSV. Jol zag het belang van techniektrainers, zoals ze tegenwoordig zijn uitgewaaierd over Europa: Pepijn Lijnders bij Porto. René Meulensteen, nu rechterhand van Ferguson, bij Manchester United.

Op de site van HSV staat een foto van Moniz. Hij zakt door de knieën, wijst driftig en misschien roept hij ¿maak hem gek.¿ De ogen staan fel. Hier staat het type ¿grote motivator¿. Hij was al opgeklommen tot assistent en mag het staartje van het seizoen afmaken, nu Bruno Labbadia dan toch aan de kant is geschoven, na de forse nederlaag (5-1) afgelopen weekeinde tegen Hoffenheim.

De man die droomt van oneindige dribbels, heeft één zeer speciale opdracht meegekregen, voor de wedstrijd die het seizoen alsnog tot een succes kan maken: het tweede duel in de halve finale van de Europa League. De thuiswedstrijd tegen Fulham was niet om aan te zien: 0-0. Anderhalf uur oeverloos gedraaf. Donderdag telt slechts één ding: winnen in Craven Cottage, aan de Theems. Of een gelijkspel met doelpunten natuurlijk.Lukt dat, dan volgt de finale in eigen stadion, op 12 mei. HSV - Liverpool, of HSV - Atletico Madrid. Moniz wacht allereerst een schitterende vierdaagse; Fulham uitschakelen. Vier dagen de grote motivator spelen. Nee: de grote motivator zíjn. En een scheutje Coerver toevoegen. Een beetje speelsheid, een dribbeltje misschien, al doet Elia dan nog niet mee vanwege een blessure. ¿Nederland heeft verzuimd de genialiteit van Wiel Coerver te erkennen¿, zei hij destijds, in 2003, aan de rand van het trainingsveld.

Het is een van de beroemde vragen tijdens sportquizzen: welke twaalf Nederlandse trainers wonnen een Europa Cup? De deelnemers vergeten meestal een van de volgende namen: Hans Croon (met Anderlecht) en/of Wiel Coerver (met Feyenoord). Ja, díe Wiel Coerver dus, de leermeester van Ricardo Moniz.Staan ze straks samen in een beroemd rijtje? Het kan zomaar. Op naar onsterfelijkheid, als ¿der grosse Motivator¿ van HSV.

Willem Vissers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden