Depero Futurista: het eerste modernistische kunstenaarsboek

Omslag

De mooiste uitgave van 2017 is The Bolted Book, uit 1927.

Geen kwaad woord over de commercie in het boekenvak, want een onverkocht boek is een droevig boek. Toch is het goed dat ook in 2017 weer veel moois verscheen dat de bestsellerslijsten nooit zal halen. En gelukkig: ook voor marginalia is er een markt, al bedient die een klein publiek dat meer dan een paar tientjes te besteden heeft.

Het fraaiste voorbeeld het afgelopen jaar was Depero Futurista, een nauwgezette heruitgave van een fameus boek uit 1927 van Fortunato Depero (1892-1960), de met het futurisme verbonden Italiaanse ontwerper, beeldhouwer en schilder die onder meer naam maakte met zijn ontwerp uit 1932 voor het kegelvormige Campari-flesje.

Depero Futurista geldt als het eerste modernistische kunstenaarsboek, een tour de force van 240 adembenemend vormgegeven pagina's, gedrukt op vijf verschillende papiersoorten en niet gelijmd of gebonden, maar bijeengehouden door twee kloeke moeren en bouten in de kaft - vandaar de bijnaam Libro imbullonato of The Bolted Book .

Fortunato Depero: Depero Futurista

Ontwerp Fortunato Depero.
Thames & Hudson; ca. €175,-.
boltedbook.com

Voor originele exemplaren van Depero Futurista worden bedragen tot 38.000 dollar gevraagd. De facsimile bij de negentigste verjaardag van het boek, een Italiaans-Amerikaanse coproductie die gerealiseerd werd via crowdfunding, is een kopie van een zeldzaam gaaf exemplaar in het Center for Italian Modern Art in New York.

Ondanks de prijs van 144 dollar was de uitgever snel door zijn oplage heen. Voor volgend jaar overwegen de initiatiefnemers daarom iets nog mooiers: een facsimile van de enkele exemplaren die Depero voorzag van metalen omslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.