Dennis is niet van Kenia, maar van Oog in Al

Dennis loopt hard en is gezien in de witte, sjieke Utrechtse wijk Oog in Al. Nu dreigt hij te worden uitgezet. Hij staat symbool voor 300 lotgenoten die op zoek zijn naar een Kinderpardon. Is Dennis de nieuwe Mauro?

UTRECHT - Als het aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ligt, verhuizen Dennis (8), zijn kleine zusje en zijn moeder zaterdag naar een sobere opvanglocatie in het Friese Burgum, ter voorbereiding op hun spoedige terugkeer naar moederland Kenia. Zijn Keniaanse moeder had tien jaar geleden bij aankomst in Nederland gelogen dat zij afkomstig was uit Burundi, zo bleek maandag in de Utrechtse rechtbank. Volgens de woordvoerder van de IND blijkt alleen al uit deze leugen dat de vrouw niet meewerkt aan haar terugkeer en daarom beter met een meldplicht in een locatie met een vrijheidsbeperking in Friesland kan verblijven.


Maar Dennis, die in Zwolle is geboren en geliefd is op de St. Dominicusschool in Utrecht, wil helemaal niet weg. Zo'n 25 duizend mensen hebben de petitie ondertekend om hem in Nederland te laten blijven. Daarop zijn veel foto's te zien van het innemende jongetje dat met gemak hardloopwedstrijden wint in de wijk Oog in Al en wordt uitgenodigd op verjaardagen van zijn vriendjes in de buurt.


Dennis voldoet net niet aan de regels van het Kinderpardon om een verblijfsvergunning te krijgen voor hem en zijn familie. Hiervoor moet worden aangetoond dat een kind minimaal vijf jaar in Nederland heeft gewoond onder 'rijkstoezicht', oftewel in een asielzoekerscentrum.


Het gezin van Dennis moest in 2008 vertrekken uit het asielzoekerscentrum toen was besloten dat zijn moeder geen verblijfsvergunning zou krijgen. Hij en zijn moeder zijn toen door onder meer kerkelijke instanties opgevangen. In april 2011 kreeg zijn moeder wel weer onderdak in een asielzoekerscentrum, in de Utrechtse wijk Oog in Al, omdat ze hoogzwanger was van het zusje van Dennis.


Er zijn in Nederland zo'n 300 kinderen die om dezelfde reden niet in aanmerking komen voor het Kinderpardon, volgens cijfers van de Kinderombudsman. Het Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie zet zich met GroenLinks in voor de oprekking van het Kinderpardon voor deze 300 kinderen. Staatssecretaris Teeven betoogde vorige week dat elke oprekking van de grens leidt tot nieuwe grensgevallen. Hij wil eerst de uitkomst van de bezwaarprocedures afwachten voordat hij een definitief oordeel velt over de uitvoering van de regeling. De PvdA is het hiermee eens.


Ook voor Dennis loopt die bezwaarprocedure op het Kinderpardon nog, waarmee het gezin alsnog een verblijfsvergunning hoopt te krijgen. De advocaat van het gezin, Gerben Dijkman, noemt de regel van het rijkstoezicht 'onzinnig'. 'Alleen al met het verblijf van Dennis op school kunnen hij en zijn moeder aantonen dat zij al die jaren in Nederland hebben verbleven.' In januari dient deze rechtszaak.


Omdat deze beroepszaak nog loopt, begrijpt de advocaat niet waarom de IND zoveel haast wil maken met de verhuizing van het gezin naar Friesland. 'Dan wordt Dennis weggerukt van zijn school en zijn voetbal', betoogde Dijkman maandag voor de rechter. 'Terwijl het nog geen uitgemaakte zaak is dat dit gezin uit Nederland moet vertrekken.' De leugen van de moeder over haar herkomstland zal volgens hem geen invloed hebben op de beroepszaak. Hoewel Dennis en zijn moeder officieel geen recht meer hebben op een verblijf in het asielzoekerscentrum omdat de asielprocedure al is beëindigd, kunnen zij daar nog verblijven. De rechter doet vrijdag uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden