'Dennis en Valerio aten geen mensenvlees maar een broodje aap'

'Mensenvlees eten' is een voorbeeld van een televisietrucje dat maar een keer écht werkt, schrijft tv-recensent Jean-Pierre Geelen.

BNN-presentatoren Valerio Zeno (L) en Dennis Storm (R), met advocaat Gerard Spong, tonen zakjes met een stukje van elkaars vlees. Beeld anp
BNN-presentatoren Valerio Zeno (L) en Dennis Storm (R), met advocaat Gerard Spong, tonen zakjes met een stukje van elkaars vlees.Beeld anp

Goed, we hebben gelachen. Dennis Storm en Valerio Zeno hebben elkaars vlees gegeten, in het 'wetenschappelijke' BNN-programma Proefkonijnen. Niet te geloven, en dat doe ik dan ook nog steeds niet. De presentatoren houden vol dat het echt was, maar daarvoor bleef toch te veel onduidelijk.

De 'operatie' was niet close gefilmd uit één stuk: het been waarin gesneden werd, zou ook van een ander kunnen zijn geweest.

De chirurg was veel te slecht onherkenbaar gemaakt, zijn stem was voor elke collega of patiënt te herleiden.

In de studio zat mr Gerard Spong. Wat hij er van vond dat er mensenvlees werd gegeten: 'Het is een beetje bizar, zou je op z'n zachtst kunnen zeggen. Maar het is wel shocking. Maar wel goed dat het vertoond wordt, zodat mensen eens stil staan bij de vraag: wat eet ik eigenlijk?'

Een idiote, ongeloofwaardige redenering.

Proefkonijnen wil 'nuchtere antwoorden geven op bezopen vragen', maar dit was eerder een bezopen proefje, waar je als nuchtere kijker hooguit om kon lachen.

Kortom: 'mensenvlees eten' is een televisietrucje. Dat slechts eenmaal écht werkt: bij elke volgende keer wordt het effect minder. De geniaal bedachte Grote Donorshow uit 2007 zette de standaard: aan het einde van de aflevering bleek de hele show waarin een donornier zou worden 'verloot' onder nierpatiënten in scène gezet, om aandacht te vragen voor het donortekort.

De erosie van het idee bleek eerder dit jaar al bij VPRO's Weg van Nederland, een eenmalige 'spelshow' in het kader van het TV Lab, waarin uitgeprocedeerde asielzoekers streden om een oprotpremie van vierduizend euro. Het bleek hogere ironie (met een missie), vertolkt met afgestudeerde Mauro's die echt uitgezet dreigden te worden.

De opgetogenheid waarmee de VPRO 'ophef in het buitenland' rondstrooide, wekte direct al wantrouwen.

Hetzelfde gold voor Proefkonijnen. De uitzending van gisteren opende al met de ophef. De trots verraadde het bedrog.

Een kok van Le Garage (niet onherkenbaar gemaakt, maar volgens mr Spong wel strafbaar) liet de minuscule stukjes vlees in een pan sudderen, alsof hij nooit anders gedaan had.

Dennis: 'Jezus, je ligt in de pan, bambino!'
Daarna kwam het proeven, aan een feestelijk gedekte dis.
Valerio nam een hapje: 'Het is zó niet lekker. Ik voel me heel vies.'
Later: 'Dit is gewoon, doodgewoon vlees.'

Ook Dennis proefde het vlees van zijn kompaan. Hij zei: 'Als je had gezegd: dit is biefstuk, had ik geen verschil gemerkt.

In de volgende aflevering zal ongetwijfeld worden teruggeblikt. Dan zal het presentatieduo toegeven wat ze werkelijk aten: geen mensenvlees, maar een broodje aap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden