Denkertje in de jungle

Ze schijnen 97 procent van hun genen met de mens te delen, maar dat kan ik alleen geloven als die resterende 3 procent een kardinaal verschil uitmaken....

Smits heeft daar twee opvangtehuizen voor orang-oetans. Misschien dat ze op den duur niet langer met uitsterven worden bedreigd.

Dat is nu het geval, mede door de verwoesting van het regenwoud, waar de schuwe dromers zo graag heen en weer slingeren. De foto’s in Thinkers of the Jungle, gemaakt door Jay Ullal, zijn schitterend. Oog in oog met die peinzertjes kun je slechts weerloos kreetjes slaken.

Maar dat we hier met denkers te maken hebben, wil er bij mij niet in. Smits betoogt dat orang-oetans razend intelligent zijn, doordat boomslingeren calculatie vereist, en hun fruit- en bladerenkennis is ook enorm. Wat bewijst dat? Als ik jarenlang in bomen hing, zou ik die kennis spelenderwijs opdoen. Orang-oetans, de foto’s bewijzen het, kunnen ook bordenwassen, bezemen, vissen met een stok, en op hun kop hangen zonder in oriëntatieproblemen te geraken. Dat laatste is knap, maar alweer: die beesten dóen zo weinig anders dan hangen. Dan gaat dat oriënteren toch vanzelf?

Wel zeven jaar lang wordt een kleine orang-oetan door de moeder verzorgd, die zich daar exclusief aan wijdt, dus hooguit drie kinderen kan krijgen. Dat is niet bevorderlijk voor de populatie. En ze zijn zo vredelievend, dat ze zich niet verzetten als ze worden aangevallen door de boze mens, die ze in de kookpot stopt. Is dat snugger?

Natuurlijk is het nobel wat Smits doet, getraumatiseerde aapweesjes klimlessen geven en tofu-maaltijdjes verstrekken, zodat ze volwaardige orang-oetans kunnen worden. Maar moet je die kluns in Jakarta nou zien, die niet eens een kraan kan dichtdraaien, wat hij ook probeert, ondanks zijn grote vingers en lichaamskracht. Bij een denker stel ik me iets anders voor. Dit is dweilen met de kraan open. Arjan Peters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.