Denk zet internettrollen in tegen politieke rivalen, blijkt na 'heksenjacht' NRC

Uit uitgelekte interne correspondentie blijkt dat Denk internettrollen inzet tegen politieke rivalen. Slachtoffers van 'de methode-Denk' zijn niet verbaasd. 'Ik had altijd al het vermoeden dat het geregisseerd werd.' 

Tunahan Kuzu en Sulçuk Öztürk van Denk overleggen op het balkon van het ledenrestaurant van de Tweede Kamer. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant
Tunahan Kuzu en Sulçuk Öztürk van Denk overleggen op het balkon van het ledenrestaurant van de Tweede Kamer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant

'Kan er iemand op Marcouch antwoorden,' vraagt de nummer twee van Denk, Farid Azarkan, in een via NRC Handelsblad uitgelekte Whats App-conversatie. Binnen de door de ex-PvdA'ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk opgerichte partij is er verontwaardiging ontstaan over een opiniestuk van Marcouch in de Volkskrant. Die hekelt daarin in de 'verbijsterende stilte' van Denk over de repressie in Turkije na de mislukte coupepoging.

Azarkan wil dat Marcouch te horen krijgt dat hij 'doorzichtig' en 'hypocriet' is.

'Zal ik het doen met een troll account?', reageert Enes Yigit, voorzitter van Denks jongerenorganisatie, Oppositie.

'Zeker,' schrijft Azarkan.

'Ga ik doen,' laat Yigt weten.

Dubieuze methodes

Denk is een van de succesvolste partijen op internet - Kuzu behoort de populairste politici op Facebook - maar NRC Handelsblad onthult via de uitgelekte documenten dat daarbij dubieuze methodes niet worden geschuwd. De partij zou zeker twintig nepprofielen hebben gebruikt om discussies op twitter en facebook te beïnvloeden. Op die manier zijn honderden reacties geplaatst door niet-bestaande stromannen van Denk.

Azarkan, de voormalige voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, wil inhoudelijk niet reageren op de onthullingen. 'Ik doe niks met de Volkskrant,' laat Azarkan per Whatsapp weten. Ook Kuzu reageert niet op verzoeken om commentaar. De partij is ontevreden over de wijze waarop de Volkskrant eind 2016 heeft bericht over het vertrek van Sylvana Simons bij Denk. Sindsdien verloopt het contact moeizaam.

Denk reageert vanavond wél via het eigen Youtubekanaal op de kritiek. In een video (zie hieronder) sommen Azarkan en Kuzu eerst anderhalve minuut lang alle successen op die Denk in de voorbije periode zou hebben behaald. 'Maar', zegt Azarkan daarna, 'positief nieuws over Denk, dat is natuurlijk geen nieuws.' Hij laakt vervolgens de handelswijze van NRC. De krant zou bezig zijn met een 'heksenjacht', aldus Azarkan.

Kuzu neemt dan het stokje over. 'Er wordt gedaan alsof politiek gemotiveerde fake accounts exclusief zijn voorbehouden aan ons', verklaart de voorman van Denk. Hij zet de tegenaanval in en noemt de door Denk vermeende aantallen nepvolgers van achtereenvolgens PvdA, VVD, Lodewijk Asscher, Geert Wilders en NRC op. 'Trol er niet in!', sluiten de twee af, zonder op de online trollen van Denk terug te komen.

'Smerig'

Marcouch noemt de methodes van Denk 'stuitend'. 'De stijl van Denk is al vanaf dag één smerig, maar zo smerig als dit heb ik het niet eerder meegemaakt. Zo laag als dit gaat zelfs de PVV niet.' De PvdA'er, vaker het doelwit van Denk omdat hij zijn Marokkaanse afkomst zou verloochen, had al langer het idee dat Denk gebruikmaakte van nepaccounts op Twitter en Facebook. 'De aanvallen op mij waren meestal zo massaal dat ze haast wel georganiseerd moesten zijn.'

Ook Keklik Yücel heeft die ervaring. 'Meestal kwam de eerste reactie van de jongerenorganisatie van Denk,' zegt het PvdA-Kamerlid, die ondermeer de toorn van Denk over zich heen kreeg toen ze moskeeën in Amsterdam opriep om net als sommige kerken de regenboogvlag te hijsen ter ere van het homohuwelijkjubileum en EuroPride. 'Pas even later kwamen de agressievere reacties op gang. Het vreemde was altijd dat die reacties opeens op gang kwamen en ook opeens weer stopten. Dat gaf me altijd al het vermoeden dat het geregisseerd werd.'

PvdA-voorzitter Hans Spekman hekelt vandaag op Facebook 'de strategie van angst en verdeeldheid' van zijn twee voormalige partijgenoten die zich in 2014 afsplitsten. Hij zet de werkwijze van Denk op één lijn met 'de uitsluitingspolitiek van Wilders'.

Ook andere Kamerleden met een niet-Westerse achtergrond van andere partijen zijn al langer doelwit van Denk. Kuzu en Öztürk suggereren geregeld dat de gevestigde partijen 'een bountykeurslijf' hanteren. De meeste Kamerleden uit minderhedengroeperingen zouden 'zwart van buiten, wit van binnen' zijn.

Denk was al langer op de hoogte van de naderende onthullingen over het gebruik van 'internettrollen'. Partijleider Kuzu waarschuwde vorige week in een filmpje op Facebook al dat zijn achterban er niet in moest trappen. De partij zet 'sommige media' al langer weg als 'poortwachters van de macht'.

Het gebruik van trollen is zeker niet nieuw. In landen als de VS, Turkije en Rusland zijn er al langer overtuigende aanwijzingen dat nepaccounts worden gebruikt om tegenstanders te beïnvloeden of intimideren. Het is onduidelijk of ook andere partijen in Nederland de methode gebruiken.

'De top van de PvdA heeft Turken van ons gemaakt'

Öztürk en Kuzu braken in 2014 met de PvdA. Hoe kwam die tot stand? Lees dit interview terug: Wij zijn dus geen politiek paria's, maar politieke vernieuwers (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden