Denk verliest kort geding tegen BNNVara: geheime opnamen zijn terecht uitgezonden

BNNVara hoeft een stiekem opgenomen gesprek met Farid Azarkan niet van het internet te verwijderen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag geoordeeld in een door het Tweede Kamerlid van Denk aangespannen zaak. 

Farid Azarkan (DENK) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Volgens de rechter wegen de belangen van de journalisten, die dankzij de heimelijke opnamen een ernstige misstand konden onthullen, in dit geval zwaarder dan die van Azarkan.

In juni onthulde De Nieuws BV, het Radio 1-programma van BNNVara, dat Denk in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 van plan was de PVV in diskrediet te brengen. Onder campagneleider Farid Azarkan bedacht de partij een Facebook-advertentie waarin PVV-leider Geert Wilders zogenaamd beloofde om Nederland na een verkiezingsoverwinning te ‘zuiveren’

Denk-partijgenoten Kuzu en Öztürk weerhielden Azarkan uiteindelijk van het gebruiken van de banners. Wel stond korte tijd een testexemplaar online.

Belazerd

In hun uitzending maakten de journalisten van De Nieuws BV gebruik van een heimelijk opgenomen gesprek met Azarkan. Het Kamerlid voelde zich belazerd, te meer omdat de opnamen gemaakt waren op zijn eigen fractiekamer. 

Azarkan voelde zich in zijn persoonlijke levenssfeer aangetast, en dat alleen zodat De Nieuws BV een ‘pikant nieuwsfeit’ kon onthullen. Na publicatie spande het Kamerlid daarom een kort geding aan. Daarin eiste Azarkan dat BNNVara de opnamen van het internet zou verwijderen.

De rechter stelt hem nu in het ongelijk. Weliswaar is het stiekem opnemen van een gesprek in een fractiekamer in strijd met de richtlijnen van de Tweede Kamer, maar Azarkan had de journalisten daar zelf uitgenodigd. 

Gerechtvaardigd

Op de heimelijke opnamen kan dan ook geen woord staan dat eigenlijk binnen de muren van de fractiekamer had moeten blijven’, aldus de rechter. Van een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is evenmin sprake. De onthulling ging immers over zijn functioneren als campagneleider.

Dat BNNVara de opnamen later uitzond, is volgens de rechter gerechtvaardigd en proportioneel. De omroep bracht met het nieuws een ernstige misstand aan het licht. ‘De nepbanner kon immers leiden tot polarisatie, angst en haat.’ 

Had Denk de campagne doorgezet, dan was Geert Wilders mogelijk zelfs in gevaar gekomen. Dat is veel meer dan een ‘pikant nieuwsfeitje’, oordeelt de rechter.

Leugens

Peter Kee, een van de journalisten van De Nieuws BV die voor de rechter stonden, toont zich opgelucht na de uitspraak. ‘Ik had heel veel vertrouwen in een goede afloop, maar op de dag van het oordeel houd je toch even je hart vast.’ 

Kee spreekt van een overwinning ‘voor de hele journalistiek’. ‘Wij namen het gesprek op om ons eigen werk te kunnen verdedigen tegen iemand die openlijk leugens blijft verkondigen. Populistische partijen als Denk erkennen hun eigen fouten niet na een onthulling, maar maken de boodschappers zwart.’

Denk en Azarkan waren woensdag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Farid Azarkan versus de media

Nog niet zo gek lang geleden stond Farid Azarkan (46) bekend als lievelingetje van de Nederlandse media. Als Tweede Kamerlid voert hij, zoals heel Denk, juist een loopgravenoorlog tegen de pers. ‘Ik wil niet zeggen dat hij radicaliseert, maar hij zoekt erg de scherpe randjes op.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.