Denk, the movie, is een mooi maar incompleet portret

Uw politieke nieuwsbrief

Denk-Kamerleden Öztürk en Kuzu.Beeld anp

Goedemiddag. Na 'Jesse' is er nu ook Denk, the movie: opnieuw een politieke documentaire over een succesvolle campagne. Dagkoersen had een preview.

Verder is dit bovenal 'the day after the day before'. De coalitie likt de wonden na de pijnlijke aftocht van Halbe Zijlstra. Is de kous nu echt af? De oppositie sprak dinsdagavond dreigende woorden: we weten premier Mark Rutte te vinden als er nieuwe informatie boven water komt.

We zouden het bijna vergeten, maar Rutte III is ook nog druk met regeren: vandaag was de presentatie van het zogenoemde 'interbestuurlijke programma'.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld Volkskrant

WAT WIJ KIJKEN
Denk, de documentaire

Een jaar lang liepen journalisten van de EO mee met Denk-voormannen Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Het resultaat is een mooi maar incompleet portret dat vanavond om 22.55 uur wordt uitgezonden op NPO2.

De film vertelt het verhaal van de underdogs die met succes vechten tegen de gevestigde orde, van de eerste partij die Nederlanders met een migratieachtergrond een stem geeft in het parlement.

Allemaal waar, en mooi in beeld gebracht, maar het is niet het hele verhaal van Denk. Na anderhalf uur blijft de kijker achter met het gevoel dat hij niet alles heeft mogen zien. De partij botste in die periode meermaals hard met de buitenwereld en met mensen in de eigen gelederen. Die momenten blijven onderbelicht.

EO-journalist Jack Janssen constateert het zelf wanneer hij Öztürk vragen stelt over het vertrek van Sylvana Simons. Öztürk houdt het bij gemeenplaatsen en loopt de kamer uit. 'Veel raadsels, Selçuk', concludeert de voice-over.

Beeld anp

KATER VAN DE DAG
Verder zonder Halbe

De ooit zo veelbelovende carrière van Halbe Zijlstra is ten einde. Hoe nu verder? 'Iedereen is vervangbaar, hoe hard dat ook klinkt,' zei een anonieme oppositiebron vanochtend in NRC Next. Waar natuurlijk, maar tegelijkertijd speelde Zijlstra een grote rol tijdens de formatie. Hij was betrokken bij precaire deals die tot gedoe kunnen leiden als er in de toekomst meningsverschillen ontstaan over wat er nou precies is afgesproken. Zijlstra kan dan geen uitsluitsel meer geven.

Premier Mark Rutte zal de hele 'datsja-affaire' zo snel mogelijk willen vergeten. Een motie van wantrouwen tegen hem haalde het niet, maar de oppositie sprak wel dreigende taal. Als er onverhoopt nieuwe informatie boven water komt, weten ze hem te vinden, waarschuwde PvdA-leider Asscher.

Inmiddels zijn de speculaties over de opvolging van Zijlstra losgebarsten. Han ten Broeke, Jeanine Hennis en Hans van Baalen zijn de meest genoemde namen.

Halbe Zijlstra bij zijn vertrekBeeld anp

AKKOORD VAN DE DAG
Gezamenlijke agenda voor vier bestuurslagen

Ze kwamen vorige zomer een paar keer langs in de Stadhouderskamer en woensdagmiddag poseerden ze in de hal van Algemene Zaken, als een post scriptum bij de formatie: Jan van Zanen, Johan Remkes en Hans Oosters, voormannen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW). Samen met de jarige premier Mark Rutte en de vicepremiers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid), alle drie namens het Rijk, presenteerden ze een soort bijlage bij het Regeerakkoord, een 'interbestuurlijk programma' voor de vier bestuurslagen.

Geen woord komt vaker voor in het Regeerakkoord dan het woord 'gemeenten', op de voet gevolgd door 'provincies'. Het Rijk legt veel taken bij deze bestuurslagen neer en daarover zijn na enkele maanden onderhandelen nadere afspraken gemaakt. IPO-voorzitter Remkes: 'Het goede van dit programma is dat we nu eens aan de andere kant zijn begonnen: welke maatschappelijke problemen zijn er op te lossen en hoe gaan we dat doen? Soms is het Rijk aan zet, soms de gemeente, maar bij klimaatadaptatie juist in de eerste plaats de waterschappen.'

Minister Ollongren noemt als voorbeelden het aanleggen van aardgasvrije woonwijken en het versterken van regionale economieën, zoals brainport Eindhoven. Haar collega De Jonge heeft oog voor de zorgtaken die naar gemeenten zijn gedecentraliseerd: het streven dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, het bestrijden van eenzaamheid en het tegengaan van huiselijk geweld. Rutte zegt dat hem vooral bij de vluchtelingenpiek van najaar 2015 is opgevallen hoe belangrijk het is dat bestuurslagen goed samenwerken. 'Dit programma is een beginpunt, geen eindpunt.'

Het kan allemaal, omdat dit kabinet weer wat te besteden heeft. Alle afspraken bij elkaar opgeteld is met het 52 pagina's tellende programma 1,4 miljard euro gemoeid.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Rutte denkt na over bestuurslagenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden