Opinie

'Denk ook aan het welzijn van je kind, niet alleen zijn cijfers'

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 18 april 2017.

Stilte voor de Cito-toets. Beeld anp
Stilte voor de Cito-toets.Beeld anp

Brief van de dag: Staar je niet blind op de cijfers

Wat mij in de berichtgeving over het onderzoeksrapport van de Onderwijsinspectie irriteert, is dat er voornamelijk naar Cito-scores wordt gekeken om te bepalen of een school goed is. De scholen die in cognitieve vakken als rekenen, taal, lezen en schrijven goed scoren, zijn dan vanzelfsprekend goede scholen.

Ondertussen zie ik dan mijn achtjarige dochter onder een enorme druk staat om te presteren en dat zij weinig ruimte voelt om te spelen. De school van mijn dochter scoort uitstekend, maar ondertussen maak ik mij grote zorgen.

In plaats van ons blind te staren op cijfers, zouden ouders zich moeten afvragen hoe leerlingen en leerkrachten met elkaar omgaan en of onze kinderen zich thuis voelen op school. Maar omdat de kwaliteit van het sociaal-pedagogische schoolklimaat moeilijk in cijfers gemeten kan worden, wordt er onvoldoende waarde aan gehecht. En waarom zouden leerkrachten en directies hun pedagogische verantwoordelijkheid serieus nemen als zij zich moeten verantwoorden voor de Onderwijsinspectie die vooral naar harde cijfers kijkt?

Ik hoop dat ouders zich niet door onze prestatiemaatschappij gek laten maken en dat zij zich vooral om het welzijn van hun kinderen bekommeren.

Martien Schreurs, Nijmegen

Jesse Klaver in De Telegraaf

In de rubriek Top & Flop maakt Paul Onkenhout een pijnlijke uitglijder met zijn betoog over De Telegraaf. Hij wijst op een artikel op telegraaf.nl, met de kop 'Formatie tijdelijk opgeschort omdat Jesse Klaver niet kan'.

Onkenhout neemt aanstoot aan de woorden 'niet kan', terwijl Klavers moeder in het ziekenhuis ligt. 'Zo kennen we ze weer', foetert de redacteur.

Echter niet De Telegraaf, maar het ANP schreef dit bericht, verspreidde het naar media en gaf in de kop de kwalificatie dat de formatie werd opgeschort omdat Klaver 'niet kan'. Die kwalificatie is door ons als ongepast beoordeeld en is daarom ook aangepast. De veronderstelling dat wij een verdrietige familie-omstandigheid zouden aangrijpen om iemand te kakken te zetten, is ronduit kwaadaardig.

Wouter de Winther, Chef parlementaire redactie De Telegraaf

Boekdrukken

Het is heel knap van de wiskundige Fibonaci om in 1224 de tweede druk van zijn Liber Abbaci te laten verschijnen, zoals Martijn van Calmthout in Sir Edmund (15 april) schrijft, terwijl de boekdrukkunst pas zo'n twee eeuwen later haar intrede deed, althans in Europa.

Roel Praat, Den Haag

Bisschop en kardinaal

Sommige misverstanden blijken hardnekkig. Zoals dat kardinaal Eijk 'van bovenaf' oplegt welke kerkgebouwen dicht moeten. Sander van Walsum zegt het in zijn interview met bisschop De Korte zo:

'Maar anders dan kardinaal Eijk en zijn voorganger mgr. Antoon Hurkmans, wil De Korte de gelovigen zo veel mogelijk 'meenemen in het proces'. Dat wil zeggen: hij wil pijnlijke beslissingen, die tot op zekere hoogte onvermijdelijk zijn, niet aan de gelovigen opleggen, maar wil hen er deelgenoot van maken. Onder zijn bewind wordt op lokaal niveau tot kerksluitingen besloten.'

Dat is dus precies zoals het van meet af aan in het Aartsbisdom Utrecht gebeurt. Daar zijn met de fusie van parochies juist niet gelijktijdig kerkgebouwen gesloten. Ook ligt het initiatief voor kerksluiting in het aartsbisdom bij de parochiebesturen zelf: die kennen immers de lokale omstandigheden het best.

Dat zoals mgr. De Korte zegt 'de zwarte piet' van kerksluiting uiteindelijk bij de bisschop komt te liggen, herkent kardinaal Eijk heel goed.

Roland Enthoven, Hoofd Communicatie Aartsbisdom Utrecht

Spinoza en de bijbel

Een merkwaardige opvatting over waarheid in Stekel van Wilma de Rek (15 april). Het land van Spinoza, die aantoonde 'dat verhalen in de bijbel inderdaad verhalen zijn, laat nog altijd toe dat scholen onschuldige kindertjes bijbelverhalen als waarheid verkopen'.

Wat krijgen we nou? Kan een verhaal geen waarheid bevatten? Spinoza toonde aan dat de bijbel geen geschiedenisboek is, noch wetenschappelijke informatie bevat. Dat de bijbelverhalen waarheden kunnen bevatten, bestreed hij niet. Voor Spinoza was een godsdienst prima als haar aanhangers rechtvaardigheid en naastenliefde beoefenden.

Kees Waagmeester, Soest

Officier van justitie

Die Roy Nanhkoesingh is mij er een! Wat een mens, wat een persoonlijkheid! Die moeten er meer bij Justitie benoemd worden. Dat zijn natuurtalenten !

Ko Wedsinga, Oosterwolde

Werk genoeg in het onderwijs

In de onderwijsbijlage (15 april) werd aan vier experts gevraagd wanneer je beter niet in het onderwijs kunt gaan werken. Met de verwachte lerarentekorten lijkt het relevanter om de vraag te stellen: wanneer moet je wel in het onderwijs gaan werken?

Ik denk dat het belangrijk is om jezelf de volgende vragen te stellen: wil je bijdragen aan een betere wereld? Heb je zin in een verantwoordelijk beroep? Houd je ervan om de hele dag met mensen te werken? Houd je ervan om onderzoekend te kijken naar wat er gebeurt en vervolgens oplossingen te bedenken? Lijkt het je uitdagend om leiding te geven aan een groep?

Oriënteer je dan eens op het leerkrachtenberoep. Ook als je al een andere baan hebt, laat je omscholen.

Janneke Waelen, Teamleider deeltijd pabo Marnix Academie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden