Denk niet dat de rust in Griekenland nu is weergekeerd

Het parlement heeft ingestemd, de beurzen veren op. Als de Europese ministers van Financiën woensdag hun zegen geven, kan Griekenland 130 miljard aan financiële steun tegemoet zien. Maar dat betekent niet dat de problemen voor de Grieken voorbij zijn. Integendeel.

Een man loopt langs antiregeringsslogans in de Griekse hoofdstad Athene op het gebouw van de Griekse nationale bank.Beeld ap

Schoonmakers vegen vanmorgen het gebroken glas en de geworpen stenen van de Atheense straten. Bij hevige rellen gisteravond in de Griekse hoofdstad raakten 100 mensen gewond, onder wie 68 politieagenten. De straten rond het parlement waren gevuld met molotovcocktails en traangasgranaten. Verschillende gebouwen gingen in vlammen op. Het zou wel eens een voorbode kunnen zijn van de zware tijd die de Griekse ordediensten te wachten staat.

Uit de partij
199 van de 300 parlementsleden stemden gisteren in met een extra bezuiniging van 3,3 miljard euro op de begroting van 2012. Ze moesten wel. Zonder instemming van het Griekse parlement zou Griekenland de noodsteun mislopen en zou het land in maart failliet gaan. De 43 leden van de coalitiepartijen die desondanks toch tegen de nieuwe maatregelen stemden, werden onmiddellijk de eigen partij uitgegooid.

Nu zullen de maatregelen nog moeten worden geïmplementeerd. Daar zal de trojka - het samenwerkingsverband van de EU, de Europese Centrale Bank en het Internationale Monetaire Fonds - zeer streng op toezien, gezien de eerdere ervaringen met Atheense onwil. De invoering zal niet zonder slag of stoot gaan.

Offers
De Griekse premier Papademos waarschuwde daar gisteren al voor. 'De volledige, tijdige en effectieve implementatie van het bezuinigingsprogramma zal niet makkelijk zijn. We zijn ons er volledig van bewust dat het economische programma betekent dat het Griekse volk op korte termijn offers zal moeten brengen.' In de nieuwe plannen is onder andere afgesproken dat het minimumloon naar beneden gaat, en er zal worden gesneden in de pensioenuitgaven.

De Europese leiders zullen harde garanties eisen dat de plannen letter voor letter zullen worden uitgevoerd, ook na eventuele nieuwe verkiezingen. Onder de Griekse bevolking is veel woede en frustratie over de plannen. Uit een onlangs uitgevoerde opiniepeiling bleek dat liefst 90 procent van de bevolking het niet eens met de koers van de regeringspartijen.

Held
De 89-jarige Manolis Glezos waarschuwde gisteren voor wat komen gaat. Glezos is een nationale held: in 1941 beklom hij stiekem de Acropolis en haalde er onder de neus van de Duitse bezetters de nazi-vlag naar beneden. Hij waarschuwde gisteren: 'Genoeg is genoeg. Ze hebben geen idee wat een opstand van het Griekse volk inhoudt. En het Griekse volk, ongeacht de ideologie die men aanhangt, is opgestaan.'

Het Syntagma-plein voor het Griekse parlement zal ook in de rest van 2012 vaak volstaan met demonstranten, de molotovcocktails en de traangasgranaten zullen niet de laatste zijn geweest die er door de lucht vliegen. Demonstraties, stakingen en wellicht ook rellen zullen in Athene en de andere Griekse steden nog vaak voor onrust en overlast zorgen.

Beurzen
Maar hoe ontevreden de Grieken ook mogen zijn, des te optimistischer zijn de beurzen. Overal ter wereld, van Hong Kong tot Frankfurt, van Japan tot Amsterdam, gaan de beurzen fors omhoog na de nu al historische parlementsstemming in Athene.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden