nieuwsDENk

Denk-Kamerleden begraven strijdbijl na ‘constructieve gesprekken’

De drie Denk-Tweede Kamerleden Farid Azarkan, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk hebben de strijdbijl begraven. De afgelopen dagen hebben de drie samen ‘constructieve gesprekken gevoerd over de toekomst van Denk’ laten zij in een persverklaring weten.

Farid Azarkan (Denk) tijdens een briefing van het RIVM aan de Tweede Kamer. Beeld BSR Agency
Farid Azarkan (Denk) tijdens een briefing van het RIVM aan de Tweede Kamer.Beeld BSR Agency

In de verklaring staat dat zij de komende weken met elkaar in gesprek blijven en dat in onderling overleg in het belang van Denk inmiddels goede afspraken zijn gemaakt.

Azarkan bevestigt in een korte toelichting dat er inderdaad sprake is van een verzoening. Het inzicht is volgens hem ontwikkeld dat de betrokkenen dit zo gaan doen in het belang van de partij. Ook Kuzu en Öztürk bevestigen de inhoud van de verklaring. Daarnaast is afgesproken dat ze het bij de verklaring laten.

Al enkele jaren was het onrustig in de partij. De onrust kwam aan het oppervlak toen bleek dat partijleider Tunahan Kuzu enkele jaren geleden een relatie had met een vrijwilligster, daarbij zou sprake zijn geweest van ongewenste intimiteiten. Begin maart kregen de media lucht van de affaire.

Kuzu was een week voor de mediastorm al opgestapt als politiek leider en fractievoorzitter. Daarop werk Azarkan benoemd tot fractieleider. Maar ook hij werd deze week geroyeerd. Volgens Öztürk omdat hij tientallen bemiddelingspogingen tussen hem en Kuzu had ‘gesaboteerd’, zei hij in de Volkskrant.

Vergadering

In de verklaring zondagavond staat dat er ‘uitspraken zijn gedaan en handelingen verricht die Denk en de onderlinge verhoudingen niet ten goede zijn gekomen. De betrokkenen in dit proces hebben spijt betuigd en elkaar beloofd om het verleden achter zich te laten en zich te richten op de toekomst van Denk’

Afgesproken is dat een commissie onder leiding van het Statenlid Metin Celik de Algemene Ledenvergadering van 6 juni 2020 zal organiseren. Tot die tijd zal het bestuur zich beperken tot strikt noodzakelijke bestuurstaken uitvoeren, zo is besloten.

De vergadering zal vanwege de coronamaatregelen op een andere manier plaatsvinden. Zo zullen maximaal dertig mensen de bijeenkomst bijwonen op een nog nader te bepalen locatie. De leden kunnen de vergadering digitaal volgen. Een notaris en advocatenkantoor zullen de vergadering begeleiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden