Denk je slank (2)

Mevrouw De Jong doet dus mee aan de onlinecursus ‘Denk je slank’. Een cognitieve gedragstherapie van acht weken waarin je de emotie-eter in jezelf ontwaart en vervolgens aan de ketting leert leggen....

Belangrijkste ondersteuning die je als partner van een slankdenkster kunt verlenen, is vooral zelf niet te veel te denken bij wat je over de cursus ter ore komt, en er ook zeker niet schaapachtig bij te lachen. Want ja, waarom zou er, na Montignac, Atkins, Sonja Bakker, Ivan Wolffers’ Afslankacademie en de eiwitmethode van Dokter Frank in de dieetleer en de goeroeïstiek geen plaats kunnen zijn voor ‘het trainen van je spieren in gedachten’? Of voor de opvatting dat de weg naar een slankere taille begint bij het helpen van een ander ‘met de fietstassen’ (hier waarschijnlijk niet overdrachtelijk bedoeld)?

Mijn vrouw heeft haar onlinecoach bij de start van de training te kennen gegeven dat ze deze zomer graag weer in haar bikini past en door meer mannen dan alleen haar eigen echtgenoot aantrekkelijk wil worden gevonden. Intussen heeft ze de eerste therapeutische stappen op weg naar die twee schitterende einddoelen gezet. Ze begint daarbij als mens en als dikdenkster wel echt van onderaf.

In de afgelopen cursusweek moest onder meer een woordzoeker worden ingevuld, die (binnen anderhalve minuut) de oplossingen ‘vriend’, ‘dierbaar’, ‘lief’, ‘bemind’ en ‘mijzelf’ opleverde. Er lag de opdracht om een onbekend medemens spontaan met om het even wat te complimenteren. En er was een zelftest waaruit de cursusleiding (dan wel de computersoftware) kon afleiden in welke mate bepaald eetgedrag op emotionele problemen bij de deelneemster duidt.

In dat voorportaal van boulimia, anorexia of obesitas beland je nogal snel. Als je, zoals ik, op achtereenvolgende vragen of je bij gevoelens van kwaadheid, neerslachtigheid, ergernis, zenuwen, ongelukkigheid of futloosheid antwoordt dat je in dergelijke gevallen soms iets troostrijks (biertje, wit wijntje, grillworst) uit de koelkast of het keukenkastje (koekjes, dropjes, zoutjes) snaait, scoor je al meteen ‘zeer hoog’ als emo-geval en lijkt de verwezenlijking van een slankere heuppartij ineens ver weg.

Maar oké, het was sowieso al helemaal geen briljant idee van mij om me als ‘man buiten zijn comfort zone’ in die onlinegemeenschap van Psychologie Magazine, die de Denk je slank-cursus aanbiedt, te begeven. Ik blijk te lijden aan bijna alle kwalen en verkeerd aangeleerde gedragspatronen waarin op het webforum aandacht wordt besteed, en zou me wel op dertig verschillende help-jezelf-cursussen kunnen inschrijven: vergroot uw intelligentie, begrijp uw angsten, slaap beter, word wijs, verrijk uw seksleven, word een goede leider, voorkom burn-out, lekker huilen.

En dan noem ik hier alleen nog de op mijzelf gerichte verbeterpunten, want een minder narcistische lul van een kerel zou ook zeker intekenen op: versterk de vader-zoonband, word een goede opvoeder, hoe kom ik over op anderen, blijf slim in de vakantie en wat onthult deze tekening over mijn kleuters? Dat laatste consult was in de week dat ik dit stukje schreef de speciale aanbieding voor ons zoekende Nederlanders. Je mailde een tekening van de kinderen naar Theresa Foks-Appelman te Nuenen, en tegen een geringe vergoeding maakt zij dan aan de hand van een kleurplaatanalyse duidelijk dat kleuters het dus tegenwoordig ook absoluut niet gemakkelijk hebben.

‘Je dochter kan een tekening gemaakt hebben van een wandeling in de regen onder een paraplu. Gewoon omdat ze dat een keer leuk vond om te doen. Een diepere betekenis zou kunnen zijn dat je dochter in een omgeving waar een ‘bui’ heerst, zichzelf afschermt om zich er niet door te laten raken. Ze denkt dat vlinders in de regen kunnen vliegen, gedachten die haar misschien vrolijk maken. Kijk maar hoe het verder gaat en hoe de andere tekeningen van haar eruitzien. Met vriendelijke groeten, Theresa.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden