Denis Thatcher staalde IJzeren Dame

Hij was vaak in beeld, maar werd zelden gehoord. Denis Thatcher - echtgenoot van de eerste Britse vrouwelijke premier - is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden....

Behalve een loyale supporter was Denis Thatcher ook een geslepen adviseur van Margaret Thatcher tijdens haar elf jaar in Downing Street. 'Ik ben altijd aanwezig, maar nooit op de voorgrond', zo beschreef hij zijn rol als de man van de eerste vrouwelijke premier in de Britse geschiedenis.

Velen zullen zijn stemgeluid niet eens herkennen. Denis opende zijn mond alleen achter de schermen. 'Hij kon heerlijk politiek incorrect zijn, maar hij zorgde er wel voor dat de media daar niet achter kwamen', zei Lord Bell, een familievriend van de Thatchers, gisteren.

De ex-premier ontmoette de succesvolle zakenman Denis Thatcher tijdens een blind date in 1951 toen zij zich voor de eerste keer kandidaat had gesteld voor het Lagerhuis. Al spoedig stelde hij zich in de schaduw van zijn vrouw, die carrière maakte in de politiek, en die hij 'The Boss' noemde. Denis was Thatchers steun en toeverlaat tijdens de vele verkiezingscampagnes.

Toen Margaret Thatcher in 1979 premier werd, viel zij vaak terug op Denis. 'Ik zou deze baan niet hebben kunnen doen zonder Denis', erkende Margaret Thatcher in haar autobiografie The Downing Street Years. 'Hij was een onuitputtelijke bron van goede adviezen en verstandige opmerkingen. En hij gaf ze niet aan de buitenwereld, maar bewaarde ze allemaal voor mij.'

Hoewel hij het liefst met vrienden golf speelde of een borrel dronk, was hij als echtgenoot van de premier ook verplicht mee te doen aan allerlei ceremoniële verplichtingen tijdens staatsbezoeken - iets waaraan hij een grondige hekel had - en werd hij ook vaak geconfronteerd met journalisten - mensen die hij verfoeide en 'reptielen' noemde. Vragen deed hij korzelig af in oneliners. 'Misschien hoort dit niet in het mediatijdperk, maar ik heb er tenminste problemen mee voorkomen', zei hij. Elke opsmuk was hem vreemd. Denis Thatcher had geen spindoctors of lifestyle-goeroes nodig zoals de huidige premiersvrouw Cherie Blair. Hij behield probleemloos zijn pokerface, zelfs tijdens politieke crises en de bomaanslag in Brighton in 1984. Hiermee staalde hij zijn IJzeren Dame.

Dat hij tegen wil en dank beroemd werd, was te danken aan een fictieve briefwisseling met zijn vriend in het satirische blad Private Eye, waarin Denis als pantoffelheld de lezer een kijkje gunde achter de schermen van Downing Street. Later bracht Denis Thatcher het zelfs tot onderwerp van een toneelstuk in de West End.

De huidige Conservatieve leider Iain Duncan Smith prees Denis Thatcher gisteren als 'het beste wat de oorlogsgeneratie heeft voortgebracht. In een wereld die geen manieren meer lijkt te hebben, was hij een van de meest beschaafde, vastbesloten en vriendelijke mensen die ik ken. Zijn rol in het succes van zijn vrouw is vitaal geweest.' Tony Blair sloot zich voor een keer bij de woorden van de oppositieleider aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden